לפני יומיים פרסמנו כאן את ''
ישראל מדינה משגשגת'' (מאת ע. צופיה)שהציג בפנינו את הדירוג של ישראל על פי ''מדד הפיתוח האנושי'' (=HDI, או ''מדד ההתפתחות האנושית'') שמפרסם האו''ם כל שנה. המדד מורכב ממשתנים על הדמוגרפיה, הבריאות, השכלה, הרווחה והכלכלה. לא שמנו לב שבהמשך היום פרסם בנק ישראל את ''
מדדי רווחה בעולם ובישראל'', שעניינו ניתוח הקשר בין רמת החיים ורמת הרווחה בישראל.
הניתוח של בנק ישראל בעצם מרחיב את הדיון על משמעות המושג שגשוג. מסתבר שהשיפור ב-HDI לאורך העשור הקודם איטי בהרבה מזה של רמת החיים הנמדדת על ידי התוצר לנפש. במסמך של בנק ישראל מבהיר את היתרונות ואת החסרונות של HDI בהשוואה למדד התוצר לנפש. עוד אפשר לראות מהגרפים שהשינויים על פני זמן בשני המדדים הם בדרך כלל באותו הכיוון. אבל גם שאם מרחיבים את המשתנים שנכנסים למדד רמת החיים התמונה תהיה פחות ורודה במקרה הטוב (הגרף הראשון) יש קשר חיובי בין שני המדדים במילים אחרות השפעת התוצר לנפש על HDI היא מאד משמעותית. הגרף השני (עמ' 5) מלמד שבהשוואה למדינות המפותחות (ה-OECD)
בישראל התוצר לנפש נמוך מהממוצע אך מדד ההתפתחות האנושית גבוה מהממוצע.
הפרסום של בנק ישראל גם מסכם את ההתפתחות במחקר על הרחבת מדד רמת החיים. אחת העבודות שמוזכרות שם היא ''
פני החברה בישראל'', דו''ח מס' 5 (10.2012), של הלמס. בעמ' 32 – 33 מוצגים המדדים העיקריים שמציירים את התמונה הכללית. הדו''ח מתייחס לממצאים מהשנים 2009, 2010. קבוצת המדדים הראשונה, ''רווחת האוכלוסייה, תעסוקה ורמת חיים'', מבוססת על סקרים שערכה הלמס. המעניין הוא שמצד אחד רוב המשיבים (כ-89%) מרוצים מהחיים אבל כאשר הנושא הוא המצב הכלכלי התמונה פחות חיובית. לבסוף מסתבר שנתוני 2010 גבוהים יותר מאלה של השנה הקודמת.
אחת המסקנות שאפשר להסיק מהחומר הנסקר כאן היא שהנתונים המוצגים בשני המסמכים מספקים הסבר ל''מחאת האוהלים'' של 2011. מסקנה אחרת היא שעליה ברמת החיים, מדד התוצר לנפש, תתרום לרווחת החברה. יחד עם זאת, בעקבות הדיון הקודם (''
ישראל מדינה משגשגת'') אפשר לטעון ששגשוג איננו ביטוי חד משמעי. לבסוף, ברוח המאמר של ע. צופיה מצבנו היחסי הוא בהחלט טוב, ובמקום להתלונן עלינו לחפש ולמצוא דרכים לקרב את רווח תושבי ישראל לראש הרשימה.