פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
משהו על יחסי עבודה
הלבן שבעיניים / ע. צופיה (יום חמישי, 16/02/2012 שעה 13:00)


משהו על יחסי עבודה

ע. צופיה



לאחרונה היינו עדים למאבק ארגוני של ההסתדרות הכללית, בגיבוי הועדים החזקים בארץ, כנגד הממשלה שהיא המעסיק הגדול במשק בנושא זכויות ''עובדי קבלן''.
על פניו המאבק הצטייר כמלחמת ה''חלשים'' (''עובדי קבלן'') כנגד ה''חזקים'' (המדינה). אך אם נרד לשורש העניין, הרי ההסתדרות למעשה אינה צד בעניין כי ''עובדי הקבלן'' אינם מאוגדים ואינם משתייכים לשורותיה ואינם משלמים לה ''מס ארגון''. לכן על פניו נראה שרבבות העובדים ששבתו ''תרמו'', מרצונם, ימי עבודה למאבק צודק.

מנגד צריך לזכור כי כל ''עובד קבלן'' שיתקבל לעבודה כשכיר מן המניין יצורף, אוטומטית, להסתדרות הכללית, במסגרת איגוד העובדים אליו הוא משתייך, וכמובן ישלם לה ''מס ארגון''. עובדה זו מציגה את מאבק ההסתדרות למען ''עובדי הקבלן'' כניסיון להגדיל את מספר חבריה ואת הכנסותיה.

נוסף לכך יש לזכור כי בקרוב יהיו בחירות להנהגת ההסתדרות הכללית וכי היו''ר הנוכחי, עופר עיני, נדחק בשנה האחרונה ''הצידה'' ממרכז העשייה הפוליטית בגלל פרישת מפלגת העבודה מהקואליציה הממשלתית ובגלל שמנהיגי ''מחאת האוהלים'' בחודשי הקיץ האחרון לא התלהבו מתמיכתו בהם.

כל הפרטים שמניתי מביאים אותי למסקנה כי מר עיני חושב יותר על מעמדו האישי-ציבורי מאשר על מעמדם של ''עובדי הקבלן''. הרי את המאבק הזה יכול היה לנהל בכל שנה מהשנים שעברו מאז מונה לתפקידו ולכן נשאלת השאלה, למה עכשיו?
והתשובות למעלה.

בשביתה למען ''עובדי הקבלן'' השתתפו כל הועדים הגדולים והחזקים במשק (בנקאות, תחבורה, נמלים, רשויות, מדינה ועוד). אך במקומות העבודה האלה מועסקים אלפי ''עובדי קבלן''. מדוע הם (הועדים) אינם תובעים מהנהלותיהם את קבלת העובדים האלו כשכירים מין המניין, אך תובעים זאת ממעבידים אחרים (עובדי המדינה).
זוהי צביעות לשמה!

''עובדי הקבלן'' הם חלק ממערכת התעסוקה המאפיינת את השיטה הכלכלית הנהוגה כיום ברוב ארצות העולם. שיטה זו רואה במיקסום הרווח את בסיס קיומו של העסק. אם ניתן לקבל שירותים מסוימים, הדרושים לעסק, במחיר נמוך יותר מספק חיצוני, הרי שצריך להשיג אותם בדרך זו.

דבר זה אינו אמור להפריע ל''עובדי הקבלן'' מלהתאגד, לקבל זכויות שוות ערך לעובדים אחרים וכמובן כל הזכויות הסוציאליות המגיעות לפי החוק.
ההסתדרות הכללית במקום לפעול בכיוון הזה מעדיפה להכריח את המעביד לקבל אותם כשכירים מין המניין ובכך להחזיר את המשק, מההיבט התעסוקתי, עשרות שנים אחורה. התוצאה תהיה פשוטה: צמצום ניכר בכמות העובדים שיתקבלו לעבודה ואבטלה לכל אותם האחרים שלא נתקבלו.

ל''עובדי הקבלן'' שתי בעיות עיקריות. אחת: הבטחת הזכויות הכספיות המגיעות להם והשנייה: חוסר ודאות תעסוקתית. לגבי הזכויות הסוציאליות צריך לקבוע בחוק כי לכל חברות כוח-אדם שמעסיקות עובדים בשיטת ''עובדי הקבלן'' יהיה נאמן, רצוי רו''ח, שיקבל את התשלומים מהמעסיקים, ישלם לעובדים, יפריש לזכויות הסוציאליות וישמור כסף עבור הבראה, פיצויים וזכויות כספיות אחרות.

לגבי חוסר הודאות התעסוקתית צריך לקבוע כי עובד יועסק לפחות חודש, כי חובת תשלום פיצויי פיטורין תהיה לפי מפתח חודשי ולא שנתי. דהיינו: אם עובד הועסק חודשיים ופוטר הרי יהיה זכאי לחלק השישי של משכורתו הממוצעת כפיצויי פיטורין. וכן צריך לקבוע כי עקב הויתור מאונס של העובד על קביעות ורצף עבודה מלא בכל השנה הרי כפיצוי שכרו הבסיסי צריך להיות גבוה יותר מאותו עובד במשרה רגילה.
יתכן, שכתוצאה מכך עלויות עובדי הקבלן יגדלו והמעסיקים יעדיפו לחזור ולהעסיק עובדים כשכירים רגילים.

בשיטה הכלכלית הנפוצה כיום שיטת ''עובדי הקבלן'' ומיקור-חוץ ילכו והתרחבו ויחדרו לתחומים חדשים. יש צורך בחקיקה רחבה ומעמיקה בכדי להביא עובדים אלו למעמד שווה לחבריהם שעובדים כשכירים רגילים.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


אדם שבע אינו מבין את ייסורי אדם רעב .
המפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה (יום חמישי, 16/02/2012 שעה 16:43) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

במשק הישראלי ולא רק בו , נפוץ המנהג של פיטורי עובדים מבוגרים לצד תעסוקת עובדי בחוזים אישיים ולצד תעסוקה דרך קבלני כח אדם .

זה נעשה כי להנהלות נראה שכך ייקטנו הוצאותיהם וגם מחוייבותם כלפי המועסקים .
אשליה היא לחשוב כי די בחקיקה למנוע את החיסכון שמצפים לו המעסיקים במהלכים אלה .
כפי שאמר הבישוף ''כח משחית וכח מוחלט משחית באופן מוחלט''
מול כוחם המוחלט של מנהלים יש רק דרך אחת - כח נגדי .
אירגון כל הליליפוטים מול גוליבר הגדול .

ענינו של עייני בבחירתו מחדש היא לא הנושא . ייתכן שהוא נאבק שלא בטוהר כוונות , אך מתוך האינטרס שלו צומחת טובה לאנשים רבים .

יש מי שמוצאים טעם לפגם על תעסוקת קבלנים אצל המעסיקים הגדולים עם הוועדים החזקים .
אבל
לא שמעתי שמבקרים אלה תמכו בתעסוקה ישירה במוסדות אלה .
_new_ הוספת תגובה



מכתב גלוי לראש הממשלה מר נתניהו .
המפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה (יום שישי, 17/02/2012 שעה 7:14) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אדוני הנכבד ,
תחת ממשלתך נעשו כמה דברים שאינם לרוחי .
בכל זאת ולמרות אי שביעות רצוני לא סברתי שהגדשת את הסאה .
את הסכמתך להקמת מדינה פלסטינית סבלתי , בהנחה שאתה אומר ''כן'' וחושב ''לא'' .
גם מה שנעשה עד כה בבלימת ההתגרענות האירנית , נראה לי בלתי מוצלח וכן הרמיזות של תקיפה קונבנציונאלית של המתקנים .
את הטיפול המצומצם במחאה החברתית הבנתי בהתחשב בהצלחה לשמור את ישראל ממשבר כלכלי .
את אסון הקורבנות בשריפה שבכרמל אני מייחס למשטרה ולא לך .
אפילו ההישג המצומצם של המאבק למען עובדי הקבלן קיבלתי , מתוך ראיית השיפור במצבם .

מה שאינני סובל ומכאן מכתבי אליך , הוא טיפולו של השר ישראל כץ ביחסי העבודה ברכבת .
הודעתו כי הנחה את הנהלת הרכבת להתקשרות לצורך מיקור חוץ של תחזוקת הציוד החדש , ממש לפני פגישה עם מר עופר עייני , אשר בא להרגיע ולהסדיר את יחסי העבודה ברכבת , היא דבר שאינני מוכן לבלוע .
אני סבור כי במעשה זה הוא מאותת על הרעה יזומה של ממשלתך ביחסי העבודה בישראל .

ולכן
לא אצביע לרשימה לכנסת שבה אתה מופיע .
גם אשתדל להפיץ את הסיסמא
''רק לא נתניהו''

בכבוד הראוי
אריה עירן - חיפה .
_new_ הוספת תגובה



כמה הערות
דוד סיון (יום שישי, 17/02/2012 שעה 9:55) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

א. על פי רוב המעסיק הפרטי שואף למקסם את רווחיו אבל הממשלה ושאר הרשויות הציבוריות לא.
ב. ברוב שנותיה היתה ההסתדרות אירגון פוליטי שהיה גם אירגון עובדים. היא תמיד עסקה בפוליטיקה לטובת העובדים בכלל. ראוי שהיא תחדש את העיסוק הזה (לא בהיבט הציני) ואין מתאים יותר מאשר טיפול בבעית ''עובדי הקבלן'' ברוח הצעתך.
ג. לא בטוח שקבלת ''עובדי קבלן'' כעובדים מן המניין יגרום לאבטלה.
ד. ''הצעת החוק'' הנאורה שלך טומנת בחובה גידול בעלויות העסקתם של עובדי הקבלן (כמו שעשוי לקרות אם יתקבלו כעובדים מן המניין).
ה. גם בהסתדרות עצמה יש ''עובדי קבלן'' ולכן ראוי שאת המלחמה שלה תתחיל בבית.
_new_ הוספת תגובה



כמה הערות
פְּקִיד צַמֶּרֶת (שבת, 18/02/2012 שעה 14:02)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ההסתדרות צריכה להיות רק ארגון עובדים ולא המעסיק בעל מניות בחברות רבות במשק. בעבר חיים רמון התחיל בפיצול אבל הוא לא הושלם. ההסתדרות צריכה למכור את החזקותיה בעסקים ובתעשיות ולחשוב על עצמה רק כמייצגת את העובדים שרוצים להיות חברים בה.
היא גם לא צריכה לייצג עובדים שחתומים על חוזים אישיים. היום פועלי הנמלים וחברת החשמל החדשים למשל, מועסקים בחוזים אישיים. אבל ההסתדרות תמיד הגנה בשצף קצף על העובדים הותיקים שמרוויחים בין 20 אלף ל-‏40 אלף ש''ח חודש (יש מנופאי בנמל חיפה שמרוויח קרוב ל-‏50 אלף לחודש).
לכן טוב עשתה ההסתדרות שסוף סוף סתמה את האף, ולמרות שהיא אחת המעסיקות הגדולות בארץ של עובדי קבלן, היא התגייסה לשפר את תנאי העסקתם.נראה עכשיו אם היא עצמה תוכל להתמודד כספית, לאור העובדה שההסתדרות טבועה בחובות בהיקף של 120 מיליוני ש''ח.
_new_ הוספת תגובה



אני חשבתי שהמניע העיקרי של עייני הוא
פְּקִיד צַמֶּרֶת (שבת, 18/02/2012 שעה 13:53) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

רצונו לקפוץ לבריכת השחייה העמוקה של הפווליטיקה במסגרת רשימת יחימוביץ'. מאחר שאין לעייני ממש הישגים לכל אורך כהונתו - הוא התגלה כמנהיג פועלים שדואג רק לחזקים בינהם מאחר שבלאו הכי יש להם את כל מה שהם רוצים, וכמזניח החלשים. הוא חייב לסיים את תפקידו כיו''ר ההסתדרות עם הצלחה שתצרוב את תדמיתו ותסייע לו להיות רלוונטי גם לחיים הפוליטיים בכלל בישראל. לכן עייני ויחימוביץ בישלו את השביתה כדי להניע אהדה וזכרון חיובי מעייני. באופן שבו התנהגה הממשלה - שטייניץ' עשה מהלכים נכונים ונתניהו נשמר משקיף מחוץ לתהליך, נראה לי שהיה מכנה משותף רחב בין עייני לבין שטייניץ' בגיבויים של נתניהו ויחימוביץ', שגם היא שמרה פרופיל נמוך ומרוחק, כנתניהו. רק לאחר החתימה על ההסכם שניהם פרסמו הצהרות חיוביות, כל אחד מביע תמיכה בעיקר בעצמו.

רק חבל שהיינו צריכים לסבול שביתב בת שבוע, עם 95% מהסעיפים כבר היו מוסכמים חודש לפני. חבל השפוליטיקה הקטנה ממשיכה לשחק בעבור הפוליטיקה הגבוהה, וכל אזרחי ישראל משתתפים אפילו במשחק בלי הבנתם את יתְרוּתוֹ.
_new_ הוספת תגובה



שני צעדים שקרו השבוע מעידים על נתניהו
המפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה (שבת, 18/02/2012 שעה 17:42)
בתשובה לפְּקִיד צַמֶּרֶת
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

1 - סיום השבתה הקטנה בלי העברת עובדי קבלן לתעסוקה ישירה .
2 - היריקה של ישראל כץ בפרצופו של עופר עיני , גם היא בנושא עובדי קבלן .

חוסר התערבותו של נתניהו היא העדות לכך שמהלכים אלה מתאימים לרצונו .

את זה צריך לשבור .
לכן
''רק לא נתניהו''
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי