פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
הלוחש לשערים
טל רבינוביץ' (יום חמישי, 08/09/2005 שעה 23:00)


הלוחש לשערים

טל רבינוביץ'



המאמר פורסם באתר BSH.

בני הבכור משחק בליגת הילדים של מכבי חיפה. עקב זאת, הַשכלתי בכדורגל, שהיתה פעם ממש אפסית, השתפרה לבלי הכר ועוד ידי נטויה. אולי פעם אף אתפנה לכתוב ספר מאמרים בנושא, (לאחר שתיפתר בעיית האלימות-במשפחה בישראל, וילדים ונשים ישכונו לבטח בתוך בתיהם... כן, בטח!).

בכל אופן, אחד הדברים שלמדתי בפרק א' של התושב''ע של הכדורגל, הוא עד כמה חשוב תפקידו של: ''מבשל הגולים'', הלא הוא: הלוחש לשערים.
מסתבר שמדובר בתפקיד נכבד ומרכזי, הדורש יכולת טקטית שאין לה אח ורע על מגרש הכדורגל: היכולת להוביל את הכדור מההגנה אל ההתקפה במהלך וירטואוזי ולאחר מכן למסור אותו לשחקן אחר (בדרך כלל לחלוץ), שבועט אל השער וזוכה בתהילת עולם בהבקיעו - גול.
במילים אחרות: מדובר בתפקידו כפוי-הטובה של הקשר (השמאלי או הימני), בתפקידו של האנטי-גיבור.

משום כך הבהרתי נחרצות לבני הבכור-הקשר-השמאלי-המוכשר-של-מכבי-חיפה-ילדים, שנמאס לי לשמוע שהוא ''בישל'' שלושה, ארבעה, או חמישה גולים במשחק, וכי הגיע הזמן שיבעט גם הוא לשער ויבקיע גולים בעצמו!

''אבל את לא מבינה, אימא, אנחנו קבוצה וזה לא משנה מי מבקיע'', שטח הילד את משנתו האידיאולוגית, כנראה כפי ששמע אותה ממאמנו.
''אתה זה שלא מבין'', השבתי, ''עם כל הכבוד ליכולותיך הקולינאריות בבישול גולים – עליך להבין שבסופו של דבר זוכרים את מי שמבקיע, ורק אליו הולכת התהילה; הצבא אמנם צועד על קיבתו אבל הגיבורים הם אלה שנמצאים בחזית, לא הטבחים''.
''לא נכון!
המאמן שלי זוכר מצוין את הבישולים שלי''.
''יתכן, אבל הוא היחיד שזוכר!''
''לא נכון!''
''כן נכון''.
''לא נכון''.
''כן נכון''.
וכו'...

מה אגיד לכם?
מזל שאימא תמיד צודקת, ומזל שהבן שלה מקשיב לה, (עדיין)...
דקות ספורות לפני שעלה הילד למגרש הוא נזכר במורשת אימו הלוחמת והחליט לעשות כדברה...

• • •

שעתיים לאחר מכן חזר הקשר השמאלי ממשחק הכדורגל ירוק ומזיע.

''נו...?''
''הבקעתי!''
''מברוק! כמה?''
''חמישה גולים''.
''חמישה גולים?!''
''כן, חמישה''.
''פשששששששששש, כל הכבוד, גאה בך!''
''היה גדול, ניצחנו 12-3''.
''וואו! נגד מי שיחקתם?''
''הפועל חיפה''.
''מה, הם כאלה אפסים?''
''לא, פשוט היה להם יום גרוע, וגם את שלושת הגולים המסכנים שלהם הם קיבלו מתנה מהשופטים שריחמו עליהם''.
''מה זאת אומרת ריחמו עליהם?'' נדלקו אצלי נורות הצדק החברתי. ''אני לתומי חשבתי כי רחמנות שופטים הנה סוגיה שיש לבער מליגת-העל של בית-המשפט הגבוה לצדק, ואתה בא ואומר לי שזה הגיע גם למגרשי הכדורגל?'', מיהרתי להבהיר עם הילד סוגיה מוסרית זו.

''בדקות האחרונות השופטים פסקו שני פנדלים לזכותם למרות שלא הגיע להם. הם עשו את זה רק כדי שהם יבקיעו גולים. היית צריכה לראות אותם, אימא, הם היו שבורים לגמרי. גם השוער שלנו ריחם עליהם ונתן להם להבקיע''.

''ומה דעתך על זה שהשופטים היטו ברחמיהם את המשחק לטובתם?'' שאלתי.
''זה בסדר'', הפתיע אותי הילד.
''למה?''
''כי בנכו קרענו אותם, מסכנים''.
''אבל'', התעקשתי, ''שופט צריך לשפוט ללא מורא וללא משוא פנים, שופט אינו אמור להכריע דין על-פי שיקולים זרים, ואפילו בתורה כתוב: ''אל תהדר דל בריבו'', בדיוק מהסיבה הזו של המסכנות. אם הם שחקנים פחות טובים מכם – אז שישתפרו, או שלא ישחקו: אי אפשר להפוך את מוסד השפיטה למשהו סובייקטיבי''.
''אימא! אנחנו בסך הכול ילדים, זה לא עולם המבוגרים...'' ענה הילד בחכמה, וזכה, כמובן, להסכמתי.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


קשר מעולה הוא גם מבקיע שערים
צדק (יום חמישי, 08/09/2005 שעה 23:44) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

השחקנים הטובים בעולם והבולטים ביותר הם הקשרים,
שמומחיותם היא ראית משחק ושליטה מעולה בכדור,
הקשר המוכשר מבשל שערים ומבקיע שערים.
בעוד חלוצים רבים יודעים רק להבקיע מה שהופך אותם למוגבלים ותלויים מדי בקשר.

קשרים שעל חלקם אפילו נשים שמעו :
פלה, דיגו ארמנדו מרדונה, זינדין זידאן, מישל פלאטיני,
סוקרטס, זיקו.
וקשרים ישראלים:
מלמיליאן, רביבו, ברקוביץ', יוסי בניון, משה סיני

כולם מבשלים גדולים ומבקיעים גדולים, זה תמיד הולך ביחד !!!
_new_ הוספת תגובה



מספר הרהורים על כדורגל
אלכסנדר מאן (יום שישי, 09/09/2005 שעה 2:13) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אינני יודע אם הילד היה צריך לקבל את הסכמתך לטענה כי ''אנחנו רק ילדים''. זה כמובן אנושי, ומי כמונו ההורים מבינים זאת: הרי אין זה עולם המבוגרים, ובכל זאת; יש דברים שעליהם יש להקפיד כבר מילדות, ואחד מהם קשור להבנתי בהקפדה על חוק והגינות בעולם בית הספר ובתרבות הפנאי, שפירושו שהחלטות 'נוחות' או בעלות אפקט של 'רחמים' לא יובנו באירועי ספורט כדבר מובן מאליו, ממש כמו היכולת לנצח ולהפסיד בכבוד. לשון אחר: ניתן להסכים עם הילד באופן טאקטי, אך לנסות ולהסביר לו מדוע בסופו של דבר כולם מחוייבים להתנהגות ספורטיבית-אתית.
אני כותב דברים אלה היות ואני, בין היתר, עוסק להנאתי ובחלק מזמני החופשי בשפיטת משחקי כדורגל לילדים ונוער (אמנם בגרמניה הרחוקה), במסגרת אליפויות בתי ספר. העבודה רחוקה מלהיות קלה, ולא אחת אני נאלץ להתמודד עם מאמנים נזעמים ותחושת קיפוח, אולם אין ברירה אלא לעמוד על המשמר ולשפוט גם אם הדבר גורר שריקות בוז מצד מבוגרים. הכדורגל, מסתבר, הוא עניין רציני...

שתי דברים נוספים אספר בהקשר הכדורגל, ברשותך; האחד הנו אנקדוטה המתארת בווייה ספציפית בשפיטת משחק סתמי אי שם בצפון גרמניה (ראי http://mann.blog.lab.co.il/story?id=2).

השני קשור בטקס הכניסה לגימנסיה של קרוב משפחה מלפני כמה ימים, שם העמיד מנהל חטיבת הביניים השוואות על כדורגל, לימודים, וחיים. ברשותך אצטט כאן את דבריו פעם נוספת:

[...] ''נפגשנו כאן מקצוות העיר השונים על מנת להתחיל בפרק חדש, פרק שיהיה שלכם, של הוריכם ושל המורים שילוו אותו; פרק שיהיה של כולנו, כי ההצלחה של כל אחד מאיתנו תלוייה בכולנו, גם אם לפעמים קשה לקבל דעה זו''.

''אתם בוודאי יודעים שבשנה הבאה תארח גרמניה את אליפות העולם בכדורגל, ומשחקים שונים יהיו בכל עריה הגדולות, גם בעירנו. אני חושב שכדורגל הוא דוגמה טובה להבין דברים שונים בחיים, להבין כיצד ניגשים אל המשחק על מנת לנצח ולאו דווקא על מנת לומר שהשתתפתי במשחק. המשחק הוא השלב האחרון בכל אותם אימונים שעוברים השחקנים השונים של קבוצה מסויימת, אשר התגבשה לה במשך השנה. השחקנים השונים הגיעו אליה מכל קצוות העולם, עם מטרה אחת ברורה: להצליח, שפירושו במקרה זה להתאמן, להתאמן, ועוד פעם להתאמן. להתאמן בבוקר, להתאמן בצהריים, להתאמן בערב''.

''יורגן קלינסמן, מאמנה של הנבחרת הלאומית הגרמנית, בוחר לו אחר כך את הטובים מבין השחקנים בקבוצות השונות של הליגה הגרמנית הראשונה, ויוצא איתם לדרך על מנת לנצח. הניצחון הוא אינו דבר שמונח על עלי זית, ואינו דבר מובן מאליו. בשביל לנצח חשובים האימונים, כפי שאמרתי קודם לכן, אך לא רק האימונים: רוח היחידה היא הדבר הקובע, שפירושו הוא לא אם אני מוכן ורוצה להיות הטוב ביותר בכיתה, אלא אם אני מעוניין שהכיתה שלי, שבית ספרי יהיה הטוב ביותר; שכיתתי או בית ספרי ינצחו בכל המבחנים השונים שיעמדו לפניהם, ולא רק מבחנים בכתב. ממש כמו הנבחרת הלאומית שלנו, שנשלחת לאליפות העולם כדי לנצח''.

''המאבק על המקום הראשון הוא דבר שאנחנו תמיד צריכים לזכור, אם אנחנו רוצים להיות טובים באמת ולנצח. האימונים המפרכים והמשעממים ייראו לחלק מאיתנו כביזבוז זמן, אולם לטווח ארוך יוכיחו עצמם. כך גם עם רוח הקבוצה, שתגלה סולידאריות ותעזור להתגבר על המכשולים מבפנים, שבוודאי עוד יבואו. אם נלמד לעזור אחד לשני ברגעים הנכונים, אם נלמד לוותר ולהיות חכמים ברגעים אחרים למען רוח הקבוצה, נצליח בהרבה דברים אחרים שאימונים לבד לא ישיגו''.

''המורים וההורים יהיו תמיד איתכם, ולכן גם יעירו לכם במקומות הפחות נעימים; הם יעשו זאת על מנת לשפר ולהשתפר, שכן גם הם חלק מסיפור התמודדות זה. גם הם מחוייבים להצלחה זו, שאינה אלא פרי אימונים ורוח יחידה. תודה רבה לכם, להוריכם, לכולנו, על שהגענו לרגע זה. אני מאחל בשם הנהלת החטיבה והנהלת הגימנסיה הצלחה לכולנו'' [...] (ראי גם את המשך הסיפור http://mann.blog.lab.co.il/story_76)
_new_ הוספת תגובה



בינתיים בליגה הישראלית ובנבחרת
פרקש (יום שישי, 09/09/2005 שעה 8:44) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מי שמבקיע את השערים הם הקשרים ולא החלוצים. ממש כמו בכל דבר אחר בישראל - כל אחד עושה את העבודה של האחר וככה זה נראה.
_new_ הוספת תגובה



על כדורגל וטקטיקה
יובל רבינוביץ (יום שישי, 09/09/2005 שעה 18:20) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

היות שמדובר בליגת ילדים – אנחנו באמת לא צריכים לשפוט לחומרה, אבל יש להעמיד כמה דברים על דיוקם.

הקהל הרחב תמיד זוכר את המבקיעים ולא את מבשלי השערים. ילד שעוסק בכך כתחביב מתוך ידיעה שאין לו שום שאיפות מקצועניות, יכול להישאר חובב מוכשר שמנסה להבקיע שערים.

אנשי מקצוע המחפשים שחקני כדורגל עתידיים בתוך שורות הילדים צפויים להתרשם הרבה יותר מהטקטיקנים המארגנים את המשחק כך שהם יודעים מתי חוד ההתקפה בשל מספיק כדי להבקיע. זה הרבה יותר קשה משנראה לעין לא מקצועית. במצב אידיאלי יצליח המבשל לשמור את הכדור בשליטה כאשר ההתקפה מתארגנת בכמה אפשרויות הבקעה והוא ימסור את הכדור למבקיע רק כשהמבקיע חופשי. בדרך כלל חלון ההזדמנות הזה הוא כשניה או שתיים במהלך ההתקפה.

שלא לדבר על זה שהמשמעת שבעזרתה מוצאות לפועל תכניותיו של המאמן היא תכונה חשובה הרבה יותר מהרצון להיות מלך השערים.
_new_ הוספת תגובה



על כדורגל וטקטיקה
Israeli101 (שבת, 10/09/2005 שעה 5:07)
בתשובה ליובל רבינוביץ
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

''הקהל הרחב תמיד זוכר את המבקיעים ולא את מבשלי השערים''

באמת? מה אם פראנס בקאנבאור!!
_new_ הוספת תגובה



על כדורגל וטקטיקה
יובל רבינוביץ (שבת, 10/09/2005 שעה 9:10)
בתשובה לIsraeli101
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הקייזר פרנץ בקנבאואר פיתח טקטיקת מעבר ממרכז להתקפה ושינה את פני הכדורגל, אבל הוא גם כבש שערים. בכל אופן - הקהל הרחב זוכר את הסקוררים, למרות שפה ושם חודרים לתודעה גם אחרים.

מי שמעוניין לדעת עוד על הקייזר מוזמן להציץ באתר http://www.ifhof.com/hof/beckenbauer.asp .
_new_ הוספת תגובה



על כדורגל וטקטיקה
אלכסנדר מאן (שבת, 10/09/2005 שעה 11:55)
בתשובה ליובל רבינוביץ
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אבל הקיסר ('קייזר' בגרמנית, תואר שהרוויח לגמרי ביושר) לא היה מצליח ללא נכוחותם של ברייטנר, מילר, פוגט, נצר ועוד...

אמש היה דוקומנט מרשים על אליפות העולם בכדורגל בשנת 1974 בערוץ Arte (שאותו ניתן גם לקלוט בישראל). נבחרת גרמניה תחת שרביטו של הלמוט שן (Schön) הוצגה לצד נבחרת הולנד דאז עם יוהאן קרויף הזכור לטוב – כאשר המצלמה מלווה את שניהם עד למשחק הגמר.

מה שכן, הקייזר קיבל את התואר 'קייזר' מאחר והבחור תיתפקד על תקן מהנדס-משחק מעולה, אשר בנוסף ליכולתו בשליטה בכדור, שלט גם באופן אינטילגנטי ומרשים בתחומים אחרים, כולל תחומי עיון.

הקייזר כיום מפרשן כדורגל בטלביזיה הגרמנית לצד גינתר נצר, אשר גם האחרון מגלה יכולת ניתוח מרשימה.
_new_ הוספת תגובה



על כדורגל וטקטיקה
אלכסנדר מאן (שבת, 10/09/2005 שעה 15:34)
בתשובה ליובל רבינוביץ
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

תמהני על כך שאתה מוכן 'לוותר' לילדים כה בקלות, שכן אין המדובר, חלילה, במקרה הכדורגל בשפיטה 'לחומרה'; בפירוש לא. ילדים ובוגרים, כך מסתבר, זקוקים באיזה מקום לאוטוריטה שתכוון את המשחק, והם נוטים לחוש כמעט מיידית בסימני חולשה ועייפות אצל השופט.
אצל הילד דבר זה בא לידי ביטוי אינטנסיבי יותר: הוא בפירוש זקוק לדמות סמכותית הן באימון, הן בשפיטה והן באכיפת החלטת השופט, שכן עליו להבנתי ללמוד שאלה עניינים רציניים – כל זאת כמובן במידה והילד לוקח חלק בליגת הילדים (הוא לא מחוייב להשתתף בכך, שפירושו כי השתתפותו בליגה זו הנה על בסיס רצונו חופשי, ו/או רצון הוריו החופשי).

אני גורס זאת מהסיבה הפשוטה שילדים אלה יהיו יום אחד נערים, ואחר כך אזרחים בוגרים – ואם למדת 'למרוח' בספורט פעם אחת, קיים סיכוי לא קטן כי תבצע זאת גם בפעם אחרת כנער, ואולי גם בתור מבוגר. שים לב שאני מגביל עצמי להישגיות ספורטיבית, היות ואינני יודע אם ניתן להסיק מכך בקלות על תחומים אחרים, למרות שהפיתוי גדול: אני חושב שזה קל מדיי לעשות אנאלוגיה, ועל כן דוחה זאת ומתחם הערות אלה לספורט בלבד, לפחות בשלב זה.

לגבי ציידי הכישרונות: הם מחפשים את מבשלי השערים, אך גם את אלה שניחנו בסינכרוניזצייה טובה של גילוי פרצות. חלוץ מבקיע ללא מבשל שער ברקע – אינו שווה הרבה.
_new_ הוספת תגובה



למרות שאינני חובב כדורגל וגם לא מבין בזה במיוחד
ישראל בר-ניר (יום שישי, 09/09/2005 שעה 19:36) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

נהניתי מהמאמר.

לשם השוואה, בכדורגל האמריקאי (לאלוהים פתרונים למה הם קוראים לזה כדורגל), הכוכב הקבוע עליו כותבים בכותרות העיתונים, ואותו כולם זוכרים הוא ה Quarter back שרק לעתים מאוד רחוקות מבקיע בעצמו.
_new_ הוספת תגובה



למה קוראים לזה football?
יובל רבינוביץ (שבת, 10/09/2005 שעה 0:18)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

משום שהוא באמת התחיל ממשחק הכדורגל המוכר לנו. הרעיון לתפוס את הכדור ולרוץ איתו במקום לבעוט מיוחס בדרך כלל לוויליאם ווב אליס שעשה זאת תוך כדי משחק כדורגל בשנת 1823. עד אז, בגירסת הכדורגל של בית הספר בראגבי, אנגליה, מותר היה לתפוס את הכדור ביד, אך לא לרוץ איתו. חוק המשחק שאיפשר לרוץ עם הכדור ביד הוחל מתי שהוא בין 1820 ל-‏1830, ויתכן שזה באמת היה וויליאם ווב אליס. חוקי משחק הראגבי האנגלי נקבעו באופן רשמי בשנת 1871, ואיגודי ספורט של משחק הראגבי נוסדו גם בסקוטלנד, וולס ואירלנד עד שנת 1880.

הכדורגל האמריקאי התפתח מהראגבי. ההתארגנות הפורמלית הראשונה התחילה זמן קצר לאחר תום מלחמת האזרחים, בשנת 1865, החוקים נקבעו בשנת 1867 ומשחק ראשון בין אוניברסיטאות היה בשנת 1869.

הכדורגל המוכר לנו הוא באמת משחק כדור-רגל. שורשיו קדומים בהרבה, אך הוא מעולם לא זכה לפופולריות גדולה בארה''ב. שם מקובל לכנות את המשחק דמוי הראגבי בשם football, ואת משחק הכדורגל המוכר לנו בשם soccer, שם שנגזר איכשהו מהצירוף association football.
_new_ הוספת תגובה



למה קוראים לזה football?
ישראל בר-ניר (שבת, 10/09/2005 שעה 1:54)
בתשובה ליובל רבינוביץ
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אני מכיר את הסיפור, אבל זה היה באנגליה, לא באמריקה, ושם באמת המישחק נקרא ראגבי.

מישחק הכדורגל שאנחנו מכירים בארץ (ובאירופה) מעולם לא הכה שורשים בארה''ב למרות ההגירה הגדולה מארצות אירופה, ולמרות שהוא מאוד פופולרי במרכז ודרום אמריקה.

ההסברים הרישמיים, כבודם במקומם, אבל הרבה היגיון אין כאן.
_new_ הוספת תגובה



למה קוראים לזה football?
יובל רבינוביץ (שבת, 10/09/2005 שעה 8:59)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לא דיברתי על היגיון. שאלת למה קוראים למשחק הזה כדורגל וזו התשובה. הוא התחיל מכדורגל.

באנגליה משחקים את שני המשחקים, והגירסה שהתחילה בבית הספר ראגבי נקראת ראגבי.
_new_ הוספת תגובה



יאלה מכבי!
football.celebs-il.com (יום חמישי, 21/02/2008 שעה 14:41) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מכבי שלי!
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי