פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
לחם, עבודה (בעיניים)!
חֲמוֹר כָּחֹל לָבָן / אריה פרלמן (יום חמישי, 04/03/2004 שעה 15:00)


לחם, עבודה (בעיניים)!


אריה פרלמן




המאמר, בגירסה מעט שונה, פורסם בשבועון מקור ראשון (27.2.2004, עמוד 26).

המושג 'לחם' הוא בעל סמליות עמוקה מאוד, הן בעברית והן בערבית. בעברית זהו המאכל שעשוי קמח חיטה – ואילו בערבית 'לחם' פירושו... בשר. השוני בסוג המאכל נובע מנסיבות תרבותיות-היסטוריות – אך בשני המקרים משמעות המילה היא אחת: מזונו הבסיסי ביותר של האדם.

לכן, כל דיון ציבורי סביב נושא הלחם – נתון מראש במלכודת של רגשות עזים ועצבים חשופים. וכמו תמיד במקרים כאלה – לא נפקד מקומה של הדמגוגיה.

לאחרונה סערה הארץ סביב החלטת הממשלה להעלות את מחיר הלחם האחיד והלבן בכ-‏27%. יריבים מושבעים שבדרך כלל אוחזים זה בגרונו של זה – זעקו הפעם יחד במלוא הגרון כנגד ה'האטימות החברתית' של הממשלה. כולם מבקשים מהממשלה דבר אחד פשוט: להוריד את מחיר הלחם.

אם כן, השאלה הראשונה שעשויה לעלות היא: אז על מה כל המהומה?

הרי אם הממשלה מוסמכת לקבוע בצו את מחיר הלחם – מדוע שלא תקבע שממחר בצהריים כיכר לחם אחיד תעלה 10 אגורות?

וכך – בן-לילה – יתמלאו בתי העניים בכיכרות לחם – וכיכרות הערים יתמלאו בעניים אסירי תודה, שיפגינו את הוקרתם לממשלה, ובבוא יום הבחירות גם יעניקו לה את השלטון - על מגש של לחם.

אך מסתבר שהדבר איננו כה פשוט.

ראשית, קביעת מחיר הלחם איננו רק בידי הממשלה – אלא בידי קרטל המכונה 'בעלי טחנות הקמח הגדולות'1. מפעם לפעם נאלצים שרי התעשיה והמסחר – ולעתים אף ראש הממשלה – להשתדל אצלם על-מנת שיסכימו להקפיא מדי פעם את מחירי הקמח. וכאשר בעלי הטחנות אינם מרוצים – אזרחי ישראל נאלצים לאכול עוגות (או לאכול את הלב) – כפי שקרה בשביתת טחנות הקמח בסוף יולי 2002.

שנית, אסור לשכוח שהכסף (בניגוד לשלג) לא נופל מהשמיים. מי שמשלם על פיקוח, סבסוד ושאר מתנות שממשלה מחלקת – הם אנחנו – כלל אזרחי ישראל – באמצעות מסים ישירים ועקיפים.

שלישית, למרבה האירוניה, הפיקוח על המחירים דווקא מייקר אותם, והרבה: על פי נתוני בנק ישראל, במחצית השניה של שנת 2002 – התייקרו מחיריהם של עשרות מוצרים תחת פיקוח, ברמה של פי 10 מעליית המדד2.

רביעית, כפי שמתברר מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה3, שני העשירונים התחתונים מוציאים פי 6 על חטיפים, עוגות וביסקוויטים מאשר על לחם אחיד; פי 2 על לחמים מיוחדים (שאינם בפיקוח) – ופי 6 על פיתות.

הנתון האחרון הוא המעניין ביותר, מפני שהוא מוכיח בבת-אחת שכל הזועקים על 'רעב' הם או מנותקים מהמציאות או תועמלנים ציניקנים, ויותר חשוב: שהאזרחים שסובלים ממחסור בכסף – אינם סובלים ממחסור בשכל. זאת מכיוון שגם לאחר ההתייקרות הנוראה – עולה כיכר לחם אחיד או לבן 3.30 ש''ח. משקל הכיכר: 750 גרם. אולם כל מי שייכנס – למשל – לשוק מחנה יהודה בירושלים – יוכל לקנות 20 פיתות (לבנות) ב-‏5 ש''ח, שהן 1,800 גרם. במילים אחרות: בשביל לקבל 750 גרם של לחם לבן בצורת פיתה – נצטרך לשלם 2.08 ש''ח, סכום קטן יותר אף מהמחיר הקודם של הלחם האחיד. אך אם נעדיף את שירותי הפיקוח של הממשלה (למען השכבות החלשות) – ניאלץ לשלם בעבור אותה הסחורה – 3.30 ש''ח...

לתפארת מדינת ישראל, השכל הישר, והעשירון התחתון.


  1. מעריב, 19/11/2002.
  2. גלובס, 5.1.2003.
  3. גלובס, 10.2.2004.






חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


אריה, יש לי שאלות הערות
דוד סיון (יום שישי, 05/03/2004 שעה 22:28) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אם קרטל הקמח הוא זה שבעצם קובע את מחיר הלחם, מדוע אין הממשלה מנסה לפרקו (אני בכל אופן לא שמעתי על כך) כפי שהיא מנסה בנושא הנמלים והחשמל?

אני מקבל אתה העובדה הסטטיסטית שמחירים בפיקוח עולים בקצב גבוה בהרבה מזה של המדד. אבל האם אתה בטוח שזה בגלל הפיקוח כפי שכתבת במאמר ולא בגלל סיבות אחרות כמו למשל במקרה של קרטל הקמח?

בברכה,
_new_ הוספת תגובה



זה גם בגלל הפיקוח
אריה פרלמן (יום שישי, 05/03/2004 שעה 23:54)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

שר התעשיה והמסחר בעבר, איש החברה והעניים ח''כ רן כהן, אמר שהסוחרים נצמדים לתקרת הפיקוח כמחיר מינימום, ואני מוסיף: וכל הזמן לוחצים להעלותו.

אין כמעט תופעה של מונופול שהחזיק מעמד ללא תמיכה ממשלתית, ישירה או עקיפה.

אחד מתפקידי הממשלה המעטים, הוא בין השאר לדאוג שלא יתקיים קרטל כגון קרטל הקמח. פתיחת נמלי הים של ישראל הוא צעד בכיוון הנכון. דרך הים אפשר גם להביא קמח.
_new_ הוספת תגובה



תודה - וחג פורים שמח
דוד סיון (שבת, 06/03/2004 שעה 8:08)
בתשובה לאריה פרלמן
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי