פורום ארץ הצבי

http://www.faz.co.il/story_9085

ללכת להצביע
שלמה גזית (שבת, 07/09/2019 שעה 7:00)


ללכת להצביע

אלוף (דימ.) שלמה גזית



בעוד מספר ימים נלך כןלנו לקלפי, זו הפעם השנייה ב-‏2019. תהיינה אשר תהיינה תוצאות הבחירות, אין איש מעלה על הדעת סיבוב בחירות נוסף, שלישי. גם בחירות אלה, ביום שלישי הקרוב, לא היו הכרחיות.

ההחלטה על בחירות חדשות התקבלה כמחטף, משהתברר כי אין הליכוד בראשות נתניהו מסוגל להרכיב ממשלה, ואז, במקום להחזיר המנדט לנשיא המדינה, נחפזו להעביר בכנסת החלטה על בחירות חוזרות.
מה שלא תהיינה תוצאות ההצבעה הפעם, עם הכרעה פוליטית זו נצטרך לחיות בארבע השנים הקרובות, ומכאן חשיבותן.

מימין ומשמאל אני שומע קולות של רבים שהחליטו שלא להצביע, בין אם זה משיקולי נוחות, שלא לשבש תוכניות שנקבעו לחופשה וטיול לפני החגים, ובין אם זה בשל שאט נפש מן המערכת הפוליטית.

איננו יודעים מה יהיה שעור המצביעים הפעם - 5%, 10% פחות מן הממוצע? נתון זה בלבד לא היה מטריד, אילו היו ה''בלתי מצביעים'' מתחלקים באופן שווה על פני כלל בעלי זכות הבחירה. חוששני שלא זו תהא תמונת המצב – הנמנעים מהצבעה יהיו ככל הנראה בעלי שני מאפיינים:
  • אלה שתכננו את חופשותיהם לעונה זו ולא ירצו לשבש או אף לבטל התוכניות;
  • ציבור המצביעים שאינם מגובשים במפלגה זו או אחרת, במפלגה המקיימת עימם קשר הדוק ומוודאת שילכו לקלפי.
במציאות הישראלית המוכרת – יהיו אלה בעיקר מצביעי הרשימות הערביות, אשר ממילא שעור המצביעים אצלן נמוך, מצביעי כחול-לבן, המחנה הדמוקרטי והעבודה, ואולי אף חלק ממצביעי הליכוד.

מי שילכו להצביע בקלפי בהמוניהם יהיו מצביעי הרשימות הדתיות, ומצביעי ש''ס.
אנחנו עלולים למצוא עצמנו ב- 18 בספטמבר עם תמונה מעוותת של אוכלוסיית המדינה, אלא שתמונה מעוותת זו תכתיב גם את הרכב הכנסת, והפוליטיקה הישראלית לשנים הקרובות.
אין זה עדיין מאוחר – בעוד עשרה ימים יפתחו הקלפיות.

זכרו, מה שאמור להשפיע על החלטתכם – להצביע או ללכת לים ביום שלישי הקרוב, איננה תמונת המצב של היום, אלא כיצד יראו המדינה והכנסת בארבע השנים הקרובות.

שיקול זה נכון ערב כל הצבעה בקלפי, אלא שהפעם נוצרו תנאים העלולים ליצור הצבעה מעוותת במיוחד. חובתנו, חובת כל אחת ואחד, לזכור ולהבין זאת – איננו רוצים בכנסת בעלת הרכב חריג.

זכרו, יום הבחירות הוא יום חופשי. יום שנקבע ''חופשי'' בכוונה ברורה שכל מי שרוצה להצביע יוכל לעשות זאת. לכו להצביע מוקדם בבוקר, ועדיין יעמוד יום חופשי לרשותכם. זו טירחה קטנה עבור כולנו – אך חשבו על ההשפעה שתהיה לכך בארבע השנים הקרובות.







http://www.faz.co.il/thread?rep=177889
ללכת להצביע זה חשוב לדמוקרטיה
בצלאל פאר (יום שלישי, 10/09/2019 שעה 18:15)

כדי לבסס את נציגות הציבור בכנסת והאמורה לייצג את חתך הדיעות בציבור. אני גם בעד לא להמשיך ולהגדיר את היום הזה כיום חופש עם שכר מלא. אם יום עבודה הוא 8 שעות, אז לכל ל-‏98% מהאזרחים [2% הם אלה שעברו דירה בתקופה שבין הוצאת פתק הבוחר ובין יום הבחירות וכתובתם טרם עודכנה במערכת] ישנה אפשרות להצביע ביתר 7 השעות. לחילופין, כדי לעודד הצבעה בהיקפים גדולים יותר נכון להעניק יום חופש בשכר מלא רק לאלה שהצביעו [רק בהצגת אישור מהקלפי למעביד הוא יחוייב לשלם את שכרם].

אינני מסכים לדעתו של שלמה גזית לגבי הגדרת האוכלוסיות הנמנעות מהצבעה. לדעתי העניין מורכב יותר. יש 2 חוקי אצבע לגבי היקפי ההצבעה בכל יום בחירות, ללא קשר לנטיה פוליטית:

1. העשירונים הנמוכים משתתפים פחות בהצבעה. רובם בעלי השכלה נמוכה מהממוצע, עסוקים בקשיי היום יום ומנותקים מהפוליטיקה האקטואלית השוטפת . אפשר לומר בגדול שהם גם מחוברים יותר למסורת ונחשבים יותר לנוטים ימינה.

2. בישובים אידיאולוגיים, כמו הקיבוצים, מושבים, התנחלויות, ישובים קהילתיים, הקהל מגוייס ומחוייב חברתית, ולכן אחוזי ההצבעה הם מהגבוהים ביותר. מקובל לטעון ובצדק שהקבוצה הראשונה גדולה יותר וברובה נוטה ימינה, והקבוצה השניה קטנה יותר וברובה נוטה שמאלה.

3. כלל אצבע גדול הוא שתומכי המפלגות שבאופוזיציה מתגייסים תמיד בהתלהבות גבוהה יותר למערכת הבחירות, כחלק מהרצון לשינוי, שהוא תמיד חזק יותר מהרצון לשמור על הקיים. מה שנקרא שאננות השולט. כשהמאבק צמוד רמת ההסתות ההדדיות מתעצמת. כל צד מעורר את האחר. כשמדברים על עצימות, מדברים על מאמץ מרוכז בפרק זמן קצר יחסית. התזמון של ריכוז מאמץ מתקפות האופוזיציה חשוב ביותר, אם היא רוצה להגדיל סיכוייה לנצח. אסור לה להתקיים מוקדם מדי, ולאבד את המומנטום לפני יום הבחירות. באותו אופן, תגובת הקואליציה גם היא חייבת להתקיים בזמן רלוונטי, מצד אחד כתגובה צמודה למאמץ האופוזיציה, ומנגד מספר ימים קטן לפני יום הבחירות. עצמו, כך שתהיה אפקטיבית ברמה מקסימלית ותשפיע ישירות על המצביע הבודד הבטלן/עצלן, להקדיש חצי שעה לבחירה הנכונה. נתניהו מבין היטב את כללי המשחק, ובכל הבחירות מאז 2009, הוא הצליח להגיב ולעורר את קהל היעד שלו ולהגיע לשיא גיוסו ביום הבחירות. השאלה מבחינת מרכיבי האופוזיציה האם יש להם יכולת להפתיע ולגייס את תומכיהם ממש ביום הבחירות? האם מלחמה אישית נגד נתניהו היא כלי-גיוס יעיל או רק אשליה? האם זו לא טעות של האופוזיציה שאינה מדגישה את השוני בתפיסות המדיניות, כלכליות וחברתיות מהממשלה המכהנת? כי אם הם לא שונים מהקואליציה, אז למה לאזרח העצל להטריח עצמו ולבחור בהם?

הערכה שלי היא שהאופוזיציה טועה בגדול כשעיקר התעמולה שלה מכוונת נגד נתניהו אישית, כי רוב הבוחרים מימין ומשמאל לא הולכים על עניין זה לבחירות. מעטים יחסית מקרב מצביעי השמאל הציוני פוסלים את נתניהו אישית [מתנגדים לו פוליטית]. הם רוצים להחליפו מסיבות אידיאולוגיות. התרגיל הפוליטי של שלילת נתניהו אישית לא תגייס יותר מצביעים רדומים מהשמאל, אבל מנגד יכולים לעורר רדומים בימין שיצאו להצביע רק משום רצונם בהמשך כהונתו של נתניהו.

מנגד, מספר היוצאים לחו''ל להערכתי לא גדול במיוחד, כי אנחנו מצד אחד נמצאים בתקופת לימודים וכ-‏12 ימים לפני ראש השנה [והשבת שלפניו הצמודה לו]. כלומר, לוח השנה לא נותן יתרון ליוצאים לחו''ל ביום הבחירות, בהינתן שמספר הימים הממוצע בחו''ל לתייר ישראלי הוא 7 ימים, כשלוקחים בחשבון גם את יולי/אוגוסט.


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.