פורום ארץ הצבי

http://www.faz.co.il/story_8520

מדד האושר: ישראל מדורגת במקום ה-‏11
עגל הזהב / דוד סיון (יום שלישי, 28/03/2017 שעה 15:00)


מדד האושר: ישראל מדורגת במקום ה-‏11

ד''ר דוד סיון



הגישה שעליה מבוסס מדד האושר גורסת שהאושר, כמו גם שביעות הרצון של אדם תלויה גם בערכים שלא ניתן למדוד אותם אלא באמצעים סובייקטיביים. בעצם לפי גישה זו לא רק רמת החיים (התמ''ג לנפש) מרכיבה את רווחת האדם (האושר שלו), אלא גם ערכים נוספים לא פחות חשובים - לא רק העושר חשוב.
ישראל שמרה על מעמדה במקום ה-‏11 ברשימת המדינות המאושרות בעולם – כך עולה מדו''ח האושר שפורסם היום ומדרג את רמת האושר ב-‏155 מדינות. על אף שנראה שאנחנו אוהבים לקטר, מתברר שהישראלים מאושרים מספיק כדי להיות מדורגים מעל מדינות כמו ארה''ב, גרמניה ובריטניה.
...
הדו''ח מודד את האושר בעזרת מתן ציונים בשבע קטגוריות שונות: תמ''ג לנפש, תמיכה חברתית, תוחלת חיים בריאה, חופש אישי, נדבנות, השחיתות הנתפשת ומדד נוסף המשקלל את הממוצע בשנים 2014-2016.
הדירוג שמוצג בדו''ח מבוסס על מדד אחד שלמעשה מדווח-נמדד על ידי הממשלה, התמ''ג לנפש, ועל סקר בין 3,000 משתתפים מכל מדינה שמופיעה בדירוג. הם התבקשו לתת ציון בין 0 ל-‏10 למדינה שלהם בכל אחת מהקטגוריות הנוספות.

תוצאות הדירוג האחרון מוצגות בטבלה שמפרטת את התוצאות (במספרים) לכל הקטגוריות, בכל מדינה ומדינה. עיון בנתוני הטבלה מגלה לנו את נקודות התורפה ביחס לישראל. אחד הגורמים שמושך את הדירוג הכללי של ישראל כלפי מטה הוא זה שעוסק בשחיתות בממשל ובעסקים. הגורם השני שמשפיע באותו הכיוון הוא הדירוג הנמוך יחסית שישראלים נותנים ל''חופש אישי''. עוד ראוי לציין שהדירוג הכללי של ישראל לא השתנה מאז הדו''ח הקודם וגם שההבדלים בין 11 המדינות הראשונות כמעט חסרי משמעות סטטיסטית (are not statistically significant).

מצד אחד יש בנתוני מדד האושר הסבר לקיטורים ולטענות שלא טוב לחיות בארץ: השחיתות ובעיית החופש האישי. אבל מצד שני, כאשר מציירים תמונה יותר שלמה של מדד האושר מתברר שכמעט אין לנו אלטרנטיבה – כמעט שלא קיימת ארץ אחרת... שנרצה לחיות בה. משמעות התמונה השלמה הזאת היא שטוב לנו בארץ ישראל – טוב מאד.








מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.