פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
היבטים כלכליים באקטואליה
עגל הזהב / דוד סיון (יום שלישי, 12/06/2012 שעה 15:00)


היבטים כלכליים באקטואליה

ד''ר דוד סיון



חוק הספרות

בראשית השבוע, 10.6.2012, אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה את ''הצעת החוק להגנת הספרות והסופרים בישראל'' שהעלתה השרה לימור לבנת (הודעת משרד התרבות והספורט). כעת, למעשה, יתחיל מסעו של החוק בכנסת. הרקע להצעת החוק הוא:
במדינת ישראל שורר בשנים האחרונות מצב ייחודי שבו התנהלות שוק הספרים מוכתבת כמעט באופן בלעדי על ידי דואפול המורכב משתי רשתות השולטות בכ-‏80% מהשוק, כשאחת מהן מתאפיינת במבנה משפטי של בעלות אנכית, באופן בו היא נשלטת על ידי הוצאת ספרים גדולה. מצב זה גורם לפגיעה קשה בעיקרון התחרות החופשית.
מהפרטים שעולים מההודעה הזאת ומהצעת החוק המקורית, מתברר שלפגיעה בעיקרון ''התחרות החופשית'' המתוארת יש שתי קבוצות של נפגעים: הסופרים והמוציאים לאור.

אם תיאור המצב הזה נכון, יש בשוק הספרים דואופול, הרי שמקובל על הכלכלנים להפעיל רגולציה שתגביל את האפשרות לנצל את כוח השוק. כדאי גם להזכיר שמשרד התרבות אינו ממהר לקבוע מסמרות: הוא מציע לחוקק את החוק כהוראת שעה לתקופה מוגבלת כדי לראות אם החוק מועיל או פוגע בתחרותיות.


איומים מיותרים

שר האוצר שוב מהלך אימים:
אני שומע קולות מהאופוזיציה ואף מהקואליציה של אנשים מסוימים שאינם מבינים את החשיבות הרבה בשמירה על משמעת תקציבית. אם חס וחלילה תקלע ישראל למצבה של ספרד, אף ארגון או מדינה לא יזרימו לה 100 מיליארד אירו כסיוע.
הייתי מציע לכולנו לזכור מה אמר בהקשר הזה שר הביטחון ערב יום העצמאות האחרון:
אני חושב שאם היו מגיעים בגירעון לעוד 0.9%, לא יקרה כלום. מישהו יכול להסביר לי ברצינות לאיזו מטרה בדיוק אנחנו חונקים את השירותים החברתיים? הכול כי האוצר אומר שזה מסוכן. מה מסוכן?
...
... יוון, ספרד? מה פתאום? איפה ישראל ואיפה אירופה.
כדי להיכנס לפרופורציה כדאי שנזכור עוד מספר עובדות. ראשית, המשבר בספרד נגרם על ידי השוק הפרטי ולא בגלל משמעת תקציבית. שנית, הפעם האחרונה שישראל נזקקה לסיוע היתה בראשית העשור הקודם. לצורך העניין הספיק הסכם הערבויות עם הממשל האמריקאי שהיה מצומצם בהרבה מהסיוע לספרד, גם באופן יחסי. שלישית, בפעם הקודמת שהמשק הישראלי הושפע מהמצב באירופה (2008-9) היה מיתון שנמשך רק חצי שנה. שיעורי הצמיחה בשני הרבעונים הבאים כיסו את הגירעון שנגרם בגלל המיתון. רביעית, כפי שטען ברק הנהגת צנע-קיצוצים בעת הזאת איננה בהכרח מה שדרוש למשק. הנסיון הכלכלי מלמד שדוקא בעת שמתרגש מיתון יש לשקול הגדלת הגירעון התקציבי.

ספרד איננה דוגמה למשמעת תקציבית לקויה, וישראל לא עומדת להיקלע, בטווח זמן סביר, למצב כזה שתזדקק לסיוע של 100 מיליארד אירו. לכן ההשוואות שעורך שר האוצר בין ישראל ליוון או ספרד אינן רלוונטיות – מיותרות.


הצלת הבנקים בספרד

המשק הספרדי נמצא במיתון כבר מהרבעון האחרון של שנת 2011, וזה לאור העובדה שלמעשה לא יצא מהבור אליו נפל בגלל המשבר של 2007. זה קורה לא מעט בגלל תוכניות הצנע שהטילו מנהיגי גוש האירו (''בהסכמה'') על ספרד ושאר מדינות הגוש. כתוצאה שיעור האבטלה הכללי בספרד מגיע לכדי 24% כאשר בין הצעירים (משתתפי כוח העבודה בגילים 15 – 24) השיעור מגיע לכדי 50%. עוד מאפיין של המצב הכלכלי הזה היא חולשת המערכת הבנקאית שלא עומדת בדרישות ההון של גוש האירו. הבעיה החריפה לאחרונה כאשר בשבועות האחרונים נרשמה משיכת פקדונות נרחבת.

ספרד עלתה לראש דאגתם של מנהיגי גוש האירו.

במהלך סוף השבוע החליטו שרי האוצר של גוש האירו לספק לספרד 100 מיליארד אירו כדי לחלץ את הבנקים ממצבם הקשה (ספרד תקבל...). גם הפעם הם לא הראו סימן שיש להם כוונה או לטפל בבעית האבטלה של בני האדם שנפגעו מהמשבר, שלמעשה אותם הם אמורים לשרת. גם כעת אין מנהיגי הגוש מוכנים לוותר על תכניות הצנע – אותן תכניות שהחזירו את המיתון.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


  הערות  (ע.צופיה) (4 תגובות בפתיל)
  מאמר מעניין  (ע.צופיה)

חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי