פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
מונופול סיני בהפקת מינרלים ''נדירים''
עגל הזהב / דוד סיון (יום שלישי, 02/11/2010 שעה 15:00)


מונופול סיני בהפקת מינרלים ''נדירים''

תולדותיו ומשמעות קיומו

ד''ר דוד סיון



לפני מספר שבועות הצגתי כאן את העובדה שהסינים ניצלו ''כוח כלכלי'' כדי לטפל באינטרס פוליטי מדיני. לסין יש מונופול בכריית ובהפקת מינרלים (חומרים) ''נדירים'' (rare earth) – היא מפיקה כ-‏93% מההיצע של קבוצת המינרלים האלה וכ-‏99% של היותר נדירים שבקבוצה. היא ניצלה את העובדה הזאת והפסיקה את היצוא ליפן כדי להפעיל לחץ על יפן בענייני ריבונות (משחק האינטרסים של סין).

בתחילה נוצר אצלי הרושם שהנדירות היא הגורם להיווצרות המונופול – שמדובר במונופול טבעי. המושג נדיר הפך לחלק מהשם כאשר התרחשו התגליות הראשונות במהלך המאה ה-‏19. אלא שעם הזמן התברר שהחומרים האלה לא כל כך נדירים ומצויים בשפע בקליפת כדור הארץ במקומות רבים. למרות זאת השם, ''rare earth'' שאני מתרגם ל''מינרלים נדירים'', לא שונה (China's Rare-Earth Monopoly).

מכאן שלא מדובר במונופול טבעי. בירור התפתחות התהליך שבמהלכו נוצר המונופול הפך עבורי לאתגר.


קצת היסטוריה

את ראשוני המינרלים הנדירים גילו במקומות שונים בעולם כבר לקראת סוף המאה ה-‏18. ששת המינרלים הנדירים הראשונים התגלו כבר עד אמצע המאה ה-‏19. לקראת סוף המאה ה-‏19 וראשית המאה ה-‏20 התגלו והוגדרו כבר רוב החומרים האלה ונלמדו התכונות שלהם. נלמדו גם המגבלות בכריית העפרות בהן הם נמצאו ונלמדו דרכי הפקתם. אבל רמת הידע הטכנולוגי לא אפשרה הפקה יעילה ולכן זולה של החומרים האלה. משום כך גם לא נמצאו להם שימושים רבים בתעשייה.

שיפורים טכנולוגיים במהלך אמצע המאה ה-‏20 אפשרו הוזלה ניכרת של תהליכי ההפקה של המינרלים הנדירים. כתוצאה החלו להתגבש רמות ביקוש משמעותיות שבמהלך השנים הבאות מתרחבות והולכות (Rare earth element). בעשורים האחרונים נרשמה עוד עליית מדרגה טכנולוגית שגרמה לגידול דרמטי בביקושים למינרלים הנדירים שבימים אלה מהווים חומרי גלם חיוניים בתהליכי היצור של מאות מוצרים וביישומים רבים. ישנן גם הערכות מלומדות שהחומרים האלה יהיו עוד יותר חיוניים להתפתחות הטכנולוגית בשנים הבאות (Critical Resources for High Technology).

בימים של אמצע המאה הקודמת ארה''ב היתה בין הארצות שהובילו את תהליכי הפיתוח הטכנולוגי וישומם. התהליכים האלה הרחיבו את השימוש במינרלים הנדירים ברחבי ארה''ב וגם בארצות אחרות כמו יפן למשל. בתקופת השיא, המכרות בארה''ב סיפקו את כל הצריכה בארה''ב (ללא צורך ביבוא) וכשליש מהשימושים בעולם. בשנת 1990 ארה''ב היתה המפיק-ספק הגדול ביותר וסין היתה הספק השני בגודלו, אוסטרליה היתה שלישית ואחריהן ברשימה עמדו עוד 11 ארצות שסיפקו כמויות קטנות יותר (Rare Earth). כבר בשלבים מוקדמים של הכרייה של העפרות, בהן נמצאים המינרלים הנדירים, וההפקה של החומרים האלה המציאות היתה למעשה ריכוזית מאד - ארה''ב וסין וכל השאר.

נתונים היסטוריים
מקור: Critical Resources for High Technology
באדיבות השרות הגיאולוגי של ארה''ב
במהלך שנות ה-‏80 של המאה הקודמת החל תהליך שינוי בגודל היחסי של פעילות ההפקה בארצות אלה על ידי שני תהליכים קשורים. הסינים הגדילו מאד את ההיצע ממכרותיהם וכתוצאה גרמו לירידת מחירים מאד משמעותית בשוק העולמי. מאחר שירידות המחירים הורידו את רמת הרווחיות של חברות הכרייה וההפקה בארה''ב (וגם בארצות אחרות) הן נאלצו לצמצם את פעילותן ועימה את התפוקה הכוללת של החומרים. בעשותם כך הם פינו מקום בשוק למינרלים נדירים שמקורם בסין וזה נתן לסינים עוד תמריץ להגדיל את התפוקה שגרמה לירידת מחירים נוספת וחוזר חלילה.

הלחץ על המפיקים בארה''ב גבר כאשר זליגה של שפכים גרמה להחמרת הפיקוח הממסדי על ההפקה. במהלך שנות ה-‏90 סין, עם פיקוח מינימלי, ''כבשה'' את הבכורה עם הפקה של כשני שליש מכמויות המינרלים הנדירים וארה''ב נסוגה למקום השני (כשליש מהכמות) כי רמת הרווחיות המשיכה לרדת. בסופו של דבר כאשר פג תוקפם של רשיונות הכרייה, הופסקה הכרייה ובהמשך, בערך בשנת 2003, נפסקה כמעט בכלל ההפקה של מינרלים נדירים בארה''ב. במקביל סין הפכה למונופול עולמי שכיום מספק כ-‏97% מכמות חומרי הגלם האלה (California mine digs in for 'green' gold rush).

לתהליך שהגדיל את חלקה היחסי של סין היו מספר גורמים כמו עלויות ייצור נמוכות יותר, יצור בעיקר על ידי חברות ממשלתיות, סבסוד חברות כרייה (ממשלתיות) ופיקוח סביבתי מועט. מכאן שמעורבות הממשלה היתה סיבה עיקרית בגידול המאד משמעותי בחלקה היחסי של סין והפיכתה למונופול בשוק העולמי למינרלים נדירים. בארה''ב לעומת זאת בעלי המכרות וחברות ההפקה נאלצו להתמודד עם התחרות הסינית לבדן, כאשר מעורבות הממשל (פיקוח סביבתי) הכבידה על יכולתן.

בשנים האחרונות המעורבות של הממשלה הסינית התרחבה וכיום היא מאופיינת על ידי'':
  1. סבסוד חברות כרייה והפקה מינרלים נדירים,
  2. הגבלת ייצור ויצוא באמצעות מכסות קטנות והולכות,
  3. הפסקת הוצאת רשיונות למפעילים חדשים ולחלק מן הישנים,
  4. הגברת הפיקוח הסביבתי,
  5. מיסוי היצוא.
המטרה העיקרית של ההתנהלות הזאת היא לשרת את השאיפה להרחיב את המעורבות הסינית בתעשיות ההי-טק בהן המינרלים הנדירים הם חומר גלם חיוני. גם כאן יש כוונה להעביר עוד חלק בשרשרת היצור לסין ולהפוך לגורם ''משפיע'', ל''כוח כלכלי'' בעוד תחום כפי שקרה בתחום הכרייה-ההפקה (Rare earth reserve, Rare Earths: Facing New Challenges).

לאור הנאמר כאן מתברר שהשימוש בכוחו של המונופול בתקרית ''המדינית'' עם יפן הוא רק היבט אחד בתהליך ארוך טווח שהחל לפני כמה עשרות שנים. משתמע שהתקרית היא חלק במהלך ארוך טווח מתוכנן של הממשל הסיני, שכנראה עוד לא הסתיים.


מבט לעתיד

מספר עובדות חשובות על כריית מינרלים נדירים לא הוצגו כאן אבל הן חשובות להבנה יותר טובה של התמונה הכוללת. לפי הערכות מלומדות בשנים 2008 ו-‏2009 הגיעה התפוקה השנתית של המכרות בעולם לכ-‏124 אלף טון (U.S. Geological Survey). במחירים שנעים סביב 10$ לק''ג ערך התפוקה מוערך בכ-‏1.25 מיליארד דולרים (Rare Earths: Facing New Challenges). בשלבים הבאים, הפרדת המינרלים הנדירים לסוגיהם, זיקוק – הפיכתם למתכות ולבסוף הכנת חומרי הגלם המשמשים ליצורם של מאות המוצרים. מחירי המתכות נעים כבר בין עשרות לאלפי דולרים לק''ג (China's rare earth data). המונופול הסיני כולל למעשה את שלושת השלבים הראשונים בשרשרת היצור.

לכאורה גודלו היחסי של המונופול העולמי, נשוא המאמר, נמוך ולכן נשאלת השאלה: מדוע בכלל ראוי לעסוק בהתפתחות המונופול הזה? ראשית, כפי שכבר ציינו, ראוי להדגיש שמדובר בקבוצת חומרי גלם חיוניים מאד ביצורם של מאות מוצרים שחלקם היחסי בכלכלה הגלובלית גדול בהרבה וגם צפוי לגדול עוד יותר, בעתיד הקרוב והיותר רחוק. ישנן הערכות מלומדות שזמינות המינרלים הנדירים צפויה להיות יותר חיונית-קריטית בתהליכי השיפורים הטכנולוגים בעתיד הקרוב.

שנית, הבעיה של הארצות האחרות איננה רק התלות בסין אלא בעיקר התלות של תעשיות שחיוניות בתחומי הביטחון. גם בהקשר הזה המינרלים הנדירים נעשים גורם יצור יותר ויותר חשוב בתעשייה הביטחונית. בין השאר מדובר ביצור מנועים של מטוסי סילון, של חלקי מטוסים אחרים, של מערכות הנחיה של טילים, של אמצעים אלקטרוניים שונים, של מערכות הגנה מטילים, של מערכות חשמל ותקשורת בלוויונים ועוד (Critical Resources for High Technology).

אבל ''מעז יצא מתוק''. הקיצוץ ביצוא מסין יצר ויוצר הזדמנות לחידוש פעולת המכרות ולחידוש הפעלת השלבים האחרים בשרשרת היצור של המינרלים הנדירים בארה''ב ובארצות אחרות. מצד אחד, הגבלת היצוא במצב בו ממילא הביקושים גדלים מהר יותר מההיצע גרמה להיווצרות עודף ביקוש שמופנה לתוצרת מקומית ולכן עלתה-גברה הכדאיות של הפעלה מחדש. מצד שני שיפורים טכנולוגיים בתהליכי היצור הוסיפו להוזלתם ולכן לרווחיותם. לכן הפעילות שחודשה בארה''ב צפויה להתרחב באופן משמעותי ולהתקרב לרמות של אמצע שנות ה-‏90 של המאה הקודמת (California mine digs in for 'green' gold rush).

יתכן שבסיבוב הנוכחי, גם יבוא סיוע מן הממשל האמריקאי משום שהשימוש במינרלים נדירים הוא חיוני גם במוצרים יותר ידידותיים לסביבה. יתכן, אולי, נראה כאן שינוי מגמה בהתפתחות – הצטמקות המונופול ובמקביל תהליך ארוך טווח של גידול בחלקן היחסי של ארה''ב, אוסטרליה וארצות אחרות.


סוף דבר

התקרית עם היפנים היתה רק קצה הקרחון של תהליך, מודע, שהחל כבר בשנות ה-‏80 של המאה הקודמת ואולי קודם. המונופול הסיני בהפקת מינרלים נדירים הוא תוצאה של תהליך מתוכנן של ממשל רציונאלי שידע לנצל יתרונות יחסיים לשם פיתוח כלכלי.

השינוי שמתרחש בשנים האחרונות גם הוא נובע משינוי מדיניות של אותו ממשל רציונאלי. הפעם הכוונה לייצר ''כוח כלכלי'' בעוד חלק משרשרת היצור התלויה במינרלים נדירים. זהו השינוי שגורם לחידוש פעולת אותם שלבי יצור שהופסקו בארה''ב (ובארצות אחרות) בראשית העשור. מצד שני, אם הצעדים של הממשל הסיני יצליחו הם עשויים לפגוע בכדאיות הכלכלית של אותו החלק משרשרת היצור בארה''ב (ובארצות אחרות).

יתכן, אם כן, שהאופטמיזם המשתמע מחידוש הפעילות בתחילת שרשרת היצור (כריה והפקת חומרי הגלם) הוא מוקדם מידי. הספק הזה גדל כאשר נזכרים במיליוני מקומות העבודה שהפסיד המשק האמריקאי במהלך העשור האחרון.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


זה לא מונופול
ימני גאה (יום שלישי, 02/11/2010 שעה 17:08) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אם אפשר בכלל לדבר כאן על מונופול,

אז זה המונופול הסיני של עבודה זולה.

מה שעושה מונופול, מנצל את העובדה שהוא חולש על שוק, כדי להעלות את מחיר המוצר. כאן זה אחרת.

תפוקה של 98% מהצריכה העולמית התאפשרה רק בזכות היצע זול (עבודה זולה) של המחצב הסיני.

אני משער שיש תופעות דומות גם במחצבים סיניים אחרים,
ובכלל במוצרים אשר דורשים עבודה זולה.
_new_ הוספת תגובה



זה בהחלט מונופול
דוד סיון (יום שלישי, 02/11/2010 שעה 17:40)
בתשובה לימני גאה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ההגדרה של מונופול היא מוכר אחד בלבד של מוצר.
בשוק של מינרלים נדירים הסינים שמוכרים כ-‏97% מהמוצר מהווים למעשה מונופול.
_new_ הוספת תגובה



זה בהחלט מונופול
ימני גאה (יום שלישי, 02/11/2010 שעה 17:54)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ברור שמבחינה ''טכנית'' זה מונופול.

אבל אפשר לטעון לזכותם של הסינים,
שהיו יכולים לנצל אותו כדי להעלות את מחיר המוצר.

לא ברור אם לא עשו זאת בגללך שלומיאליות או מתוך רצון למנוע כניסת מתחרים.

בכל מקרה, השימוש במונח ''מונופול'' מתייחס למוכר אחד שחולש על רוב השוק ושמנצל זאת לקביעת מחיר.
_new_ הוספת תגובה



זה בהחלט מונופול
דוד סיון (יום שלישי, 02/11/2010 שעה 18:30)
בתשובה לימני גאה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

א. ברור שטענתך ש''זה לא מונופול'' מופרכת.

ב. מבחינת ההגדרה, מבחינה מעשית מדובר במונופול.
קביעת המחיר היא כלי בידי המונופול ולא חלק מההגדרה.
_new_ הוספת תגובה



השמועה אומרת
המפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה (יום שלישי, 02/11/2010 שעה 19:14) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

שהסטודנטים הפגינו בעד כריית יסודות נדירים גם בישראל .
_new_ הוספת תגובה



השמועה אומרת
ע.צופיה (יום רביעי, 03/11/2010 שעה 8:20)
בתשובה להמפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

שכחת לציין שהסטודנטים הפגינו בעד כריית יסודות נדירים מתחת לישיבות ובתי כנסת. כנראה הגיעו למסקנה ש''מה'' שנמצא מעל פני הקרקע לא שוה הרבה.
_new_ הוספת תגובה



מבט רחב יותר
ע.צופיה (יום רביעי, 03/11/2010 שעה 8:24) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אני הייתי רואה זאת במבט אסטרטגי רחב ולא רק בתחרות כלכלית גרידא.
הסינים השתמשו בעבר, מספר פעמים, בסוג של מונופול לשם השגת מטרות מדיניות. ראה ''מלחמת התה'' ו''מלחמת האופיום''.
גם עכשיו, נראה לי, שהסינים מנסים ל''כופף'' את יפאן, הן כמעצמה כלכלית והן כמעצמה גלובלית לכיוון של מספר 2 או 3 באסיה.דבר שעשוי בטוח הבינוני ל''הכפיף'' אותה למרות סינית.
_new_ הוספת תגובה



מבט רחב יותר
דוד סיון (יום רביעי, 03/11/2010 שעה 8:50)
בתשובה לע.צופיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

א. אזכיר לך שהתחלה שלי היתה במאמר קודם שם הודגש ההיבט הפוליטי-מדיני: התקרית עם יפן - השימוש שעשו הסינים בהפסקת היצוא ליפן.

ב. עסקתי גם בכוונה להרחיב את הכוח הכלכלי גם לחלקים אחרים בשרשרת היצור. מאחר שאלו תחומים בהם יש ביפן פעילות עניפה הם עשויים ''לסבול'' מהמלהך.

ג. בעיקרון יש לדברים גם היבטים מדיניים, יותר אבל העדפתי להתמקד בהיבטים הכלכליים.
_new_ הוספת תגובה



מבט רחב יותר
ע.צופיה (יום רביעי, 03/11/2010 שעה 13:41)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

תודה.
_new_ הוספת תגובה



בקיצור, הסינים הופכים אט אט למעצמה העולמית החזקה ביותר
המסביר לצרחן (יום רביעי, 03/11/2010 שעה 15:13)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

יש להם משאבים, יש להם אנשים בחלוקה מצויינת - אליטה אינטלקטואלית קטנה (יחסית למספר תושבי סין) והרבה עבדים במחיר נמוך. האליטה לומדת את כל רזי המדע והטכנולוגיה שפותחו במערב כדי לרכוש יכולות עצמיות. מחיר העבודה הזאת (בינתיים) מאפשר לסין להתפתח בצעדי ענק ביחס למדינות אחרות במצבה. בעוד עשר-עשרים שנה היא תייצר את רוב המזון והטכנולוגיה לעצמה, תוביל פיתוחים טכנולוגיים ותמכור מתוצרתה למדינות שניות שיהיו תלויות בה.

כאן הכלכלה מתחברת למדיניות כי פרופיל הפעילות הכלכלית יוכתב מהאינטרסים המדיניים של סין לצמוח ולהגיע לעמדת מעצמת-על.

מנגד אם ארה''ב רוצה לשמור על ברוכה היא חייבת להקים גוש מדיני-כלכלי חדש שיכלול את מדינות המערב הדמוקרטיות וללא המדינות האסלאמיות המתפתחות והבלתי מזדהות. ככוח מדיני וכלכלי חזק ארה''ב תוכל ליצור קשרים מעמדה של כוח עם אותן מדינות הגוש השלישי (או יותר נכון הגוש השלילי) כדי לא לתת להם ליפול לידי סין ומנגד כדי לשמור ולשלוט על המשאבים שלהן תוך יצירת אינטרסים כלכליים הדדים.
_new_ הוספת תגובה



מבט רחב יותר
ימני גאה (יום רביעי, 03/11/2010 שעה 9:30)
בתשובה לע.צופיה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ליפן אין סיכוי כלכלי כנגד הסינים.

זו רק שאלה של זמן שהסינים יכתיבו ליפנים בנושאי כלכלה.
_new_ הוספת תגובה



מבט רחב יותר
ימני גאה (יום רביעי, 03/11/2010 שעה 9:36)
בתשובה לימני גאה
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אגב,

מסתבר שהמדיניות שלהם בהגבלת הילודה עושה מעשי קסמים.

הם משבחים את ''הגן הסיני'' בכך שהם מאפשרים לאנשים עשירים להביא יותר ילדים מאשר האנשים העניים.

עשירים הם יותר מוצלחים גנטית.
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי