פורום ארץ הצבי

http://www.faz.co.il/story_397

סקר פלסטינאי חדש
המערכת (יום חמישי, 13/06/2002 שעה 3:59)


בסקר שהתקיים מטעם ''מכון ירושלים לתקשורת'' ממזרח ירושלים תחת הנהלתו של הד''ר רסאן עזה אל חטיב, אשר התקיים בגדה וברצועת עזה בין התאריכים 29 במאי ל- 2 ביוני בקרב 1179 נשאלים פלסטינאים, התקבלו בין היתר התוצאות הבאות:

78.9 אחוז מהנשאלים הביעו את תמיכתם המלאה באינתיפאדה הנוכחית.
71.7 אחוז אומרים שפעולות אלימות עם נשק נגד ישראל הן התגובה היחידה האפשרית לפעילות ישראל בשטחים.
47.9 אחוז לא מצאו כל הבדל בפעילות אלימה עם נשק נגד ישראל בשטחים או בתוך גבולות הקו הירוק.

הנתונים המעניינים בסקר זה מראים כי כ- 68 אחוז מהנשאלים תומך בהמשך פיגועי ההתאבדות בישראל, וכ- 50 אחוז מהנשאלים טענו שמטרתה של האנתיפאדה הנוכחית אינה רק שחרור השטחים בגדה וברצועת עזה מעול הכיבוש, כי אם שחרורם של כל חלקיה הכבושים של שטחי פלסטין ההיסטורית.

בתגובה לתוצאות סקר זה טענו עורכיו, כי תוצאות סקר זה הינן התגובה הטבעית והישירה להתגברות והסלמת פעילות צה''ל בשטחים.

קישורים:
דווח עיתון ''הארץ'' על הסקר





http://www.faz.co.il/thread?rep=3021
הכותרת בהארץ מדברת על הקצנה בסתירה לסקר קודם
שמעון גלבץ (יום חמישי, 13/06/2002 שעה 10:40)

הדיווח בהארץ על הסקר ובפרט הכותרת (להבדיל מהנתונים עצמם) שואף להראות שיש כביכול הקצנה בתמיכה בפיגועים. אין תמה שכך הדברים מוצגים, שכן אמירה הס מעורבת בידיעה ומטרתה להראות ש''חומת מגן'' רק הקצינה את עמדות הפלסטינים.

אולם סקר שנערך במארס השנה, לפני ''חומת מגן'', הראה ש-‏87% מהפלסטינים בעד המשך פעולות הטרור ושחרור *כל* פלסטין. דומה שבכל זאת לכמה פלסטינים יצאה הרוח מהמפרשים בעקבות ''חומת מגן''.

פרטים על הסקר הקודם ראו קישורית מ''צב (2 תגובות למטה, שם, הקישורית לניו יורק טיימס).

קישורים:
על סקר העמדות הפלסטיניות ממארס 2002: http://www.haayal.co.il/thread.php3?rep=61650

http://www.faz.co.il/thread?rep=3082
תרבות השאהידים בחברה הפלסטינית
אסתי וולש (יום שישי, 14/06/2002 שעה 23:47)

מתוך ה- Atlantic Monthly

העיתונאי דייויד ברוקס בוחן את יחס החברה הפלסטינית לפיגועי התאבדות, וטוען שאלה הפכו מאמצעי למטרה בפני עצמה.

עד ל- 1983 פיגועי התאבדות היו נדירים. ב- 83 ביצע החיזבללה שני פיגועי התאבדות נגד המארינס האמריקניים בבירות.
ב- 1988 כתב פתחי שקאקי, מייסד הג'יהאד האיסלמי סדרת כללים לפיגועים, וכאן הוא עדיין התייחס לפיגועי התאבדות כ''יוצאי דופן''.
בשנות ה- 90 החל החמאס לבצע פיגועי התאבדות כדי להכשיל את הסכמי אוסלו, והתופעה התגברה לאחר חיסולו של ''המהנדס'', יחיא עיאש, אך עדיין לא הפכה לדבר שבשגרה.

נקודת התפנית הפסיכולוגית באה עם כשלון שיחות קמפ דייויד. הפלסטינים הפסיקו אז לחשוב במונחים של פשרה ונכנסו להלך רוח של מאבק עד לניצחון הסופי והמוחלט.

פיגועי התאבדות הם פעולה קהילתית. המועמדים אינם אנשים מיואשים שמוצאים פצצה ומתאבדים עם האויב. היוזמה היא של הארגונים השונים, שמוצאים ומאמנים את המתאבדים. הם אינם בוחרים אנשים מעורערים נפשית, מיואשים, חסרי השכלה או חסרי עתיד.

חלק גדול מהתרבות הפלסטינית הנוכחית מוקדש ליצירת וטיפוח השאהידים. השאהידיות החליפה את העצמאות הפלסטינית כנושא המרכזי במדיה הערבית. השאהידיות מתאימה מאין כמותה לעידן הטלויזיה: קטעי הוידאו של המתאבדים, הראיונות עם המשפחות, תמונות הזוועה מהפיגועים עצמם. יש גם חגיגת ''נישואיו'' של השאהיד לבתולות בגן העדן. (הודעות בסגנון הזמנה לחתונה מודפסות בעיתונים כך ששכנים וידידים יצטרפו לחגיגה). המצעדים וההפגנות אחרי הפיגוע. הצגת הדברים שנקנו ע''י המשפחה בכסף שהוענק להם. ואת כל זה אפשר לשדר שוב ושוב.

החינוך לשאהידיות מתחיל בגיל צעיר- בקייטנות קיץ לילדים. בעצרות נראים לעתים קרובות ילדים חוגרי חגורות נפץ. בביה''ס נלמדים שירים המהללים את השאהידים. באוניברסיטת א-נג'אח הוצגה ''תערוכה'' על הפיגוע במסעדת סבארו, כולל ''דם'' ו''חלקי גופות''.

פיגועי ההתאבדות פופולאריים במידה לא רגילה, 70-80 אחוז מהפלסטינים תומכים בהם, שיעור תמיכה הגבוה בהרבה ממה שניתן אי פעם לתהליך השלום. הפיגועים נותנים לפלסטינים מן השורה הזדמנות למלא תפקיד של גיבורים במאבק נגד ישראל. הילדים גדלים בתרבות שבה דמות השאהיד היא שילוב של כוכב- רוק, אלוף- ספורט ואליל- דת. עיתונאים שמדברים עם פלסטינים על הנושא מבחינים באש ובגאווה בעיניהם.

ברוקס אומר שחשוב להביא למצב שבו ההתלהבות מפיגועי ההתאבדות תדעך. זאת- ע''י הפרדה פיזית בין שני העמים, הפרדה שבמסגרתה תפרק ישראל את רוב ההתנחלויות ותיצור אזור חיץ בינה לבין הפלסטינים. הם יהיו אז עסוקים יותר בנושאים יומיומיים, כת השאהידים תדעך, ושני העמים יוכלו לחזור ולשנוא זה את זה בדרך הרגילה, וממרחק.

קישורים:
תרבות השאהידים בחברה הפלסטינית: http://www.theatlantic.com/issues/2002/06/brooks.htm

http://www.faz.co.il/thread?rep=3712
סקר אחר, הפעם בירדן
הצבי ישראל (יום שני, 24/06/2002 שעה 20:44)

סקר שבוצע בירדן. התוצאות אולי מפתיעות.

קישורים:
הדיווח על הסקר, באתר ''הארץ'': http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArt.jhtml?it...


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.