פורום ארץ הצבי

http://www.faz.co.il/story_8910

מציאות תקשורתית חדשה
שלמה גזית (שבת, 20/10/2018 שעה 7:00)


מציאות תקשורתית חדשה

אלוף (דימ.) שלמה גזית



בשעות הבוקר של יום ראשון, לפני שבועיים, תקף אחד העובדים הערבים שבאזור התעשייה ברקן והרג שני יהודים שבמפעל בו עבד. מאז נערך חיפוש ומרדף אחריו.

זה היה הפיגוע הראשון במקום מזה חמש שנות קיום איזור התעשייה, על אלפי עובדיו הערבים.

מיד לאחר הפיגוע, באותו בוקר, בוטלו תוכניות השידור המתוכננות בכל הרשתות, וזכינו, עד לשעות הערב, לשידור חוזר חסר כמעט כל עדכונים.

אינני ייודע כמה תאונות דרכים היו בברקן בחמש השנים האחרונות, בטוחני, שאפילו הייתה במקום תאונה, ועם שני הרוגים, היו מדווחים קצרות על התאונה ואיש לא היה מעלה על הדעת לשנות מן היסוד את תוכניות השידורים של אותו יום.

ישראל חיה כבר למעלה ממאה שנים עם פיגועי טרור. להוציא העימותים הצבאיים הגדולים – מלחמת העצמאות, מבצע קדש, מלחמת ששת הימים, מלחמת יום הכיפורים, העימותים בלבנון וברצועת עזה, היה מנין הנפגעים הישראלים מדי שנה נמוך לאין ערוך מנפגעי תאונות הדרכים, ועדיין אנו מתייחסים לכל פיגוע ביטחוני חדש כאל אירוע חריג, יוצא דופן, המצדיק דיווח והדוחה כל תכנית אחרת בתקשורת.

תמהני על העם בישראל הנאלץ להשלים עם הסלמה תקשורתית זו, ועדיין משתדל להישאר ''נורמאלי'', ועדיין מתהדר בכך שישראל היא אחת המדינות שתושביה אוהבים לחיות בה.

זה לא היה כך בעבר. זכורים לי עדיין הימים כאשר לצנזורה הצבאית-ביטחונית הייתה שליטה כמעט אבסולוטית. דבר לא התפרסם אלא באישורו של דובר צה''ל. השינוי התפתח בהדרגה ובשלושה תחומים שונים:
  • בהדרגה הפכנו להיות חלק מן התקשורת העולמית. אי אפשר להתייחס למה שקורה ומתפרסם כמעט בכל מקום בעולם ועדיין לנהוג אצלנו אחרת;
  • גם החברה הישראלית עצמה הפכה והופכת להיות חלק מן החברה הכלל-עולמית, חלק ממערכת הקשרים שלנו מתהדקים והולכים עם העולם הפתוח;
  • ולבסוף, אמצעי התקשורת היום, בעידן האינטרנטי, כאשר כל אחד יכול, מן המחשב האישי שלו, להיות בקשר הדוק עם העולם כולו.
אין חשיבות או משמעות לכך, אם מגמה זו איננה חיובית ואיננה מקובלת עלינו. אנו נדרשים להכיר בכך ולהשלים עם המציאות שהשתנתה, עלינו ללמוד לחיות עמה ומבלי שזו תערער את היציבות בכל תחומי החברה והמדינה.

אין לי תשובה ופתרון מן המוכן. אני יודע כי אנו נדרשים להשלים עם פיגועים ועם נפגעים גם בעתיד, ועלינו ללמוד לחיות כך עוד מאה שנים, עוד מאה שנים של של חברה המסוגלת להשלים עם המציאות ועם גלי תקשורת כזו.

אני יודע כי לא יהיה זה קל לשנות את הנורמות הקיימות, מה גם שמנגנונים חיוניים, כמו ''ועדת עורכי העיתונים'', או תפקודה של הצנזורה הביטחונית, אשר מלאו בעבר תפקיד מרכזי, אינם קיימים או שמשקלם ויכולת התערבותם והשפעתם היום שונים לחלוטין.

מכאן נובעת החשיבות של צעדים שחייבים יהיו להיות מתואמים, מובנים ולא כפויים בשרירות.
  • דרושה, קודם כל, מודעות בדרג הלאומי, והסכמה של הצמרת הביטחונית-מדינית לקבל את הדין.
  • דרושה מדיניות חדשה ושונה, ודרושה הסכמה בין הדרג המדיני, גורמי הביטחון, והתקשורת.
  • ומכל מקום, בשלב הראשון והמיידי – חיוני להבין את הבעיה ולהכיר בחשיבותה.






http://www.faz.co.il/thread?rep=177835
הפוך גוטה, הפוך !!!!
בצלאל פאר (שבת, 20/10/2018 שעה 8:58)

אסור לנו להשלים עם פיגועים ועם נפגעים גם בעתיד ''לעוד מאה שנים''. לא מספיק הניסיון של יותר מ-‏100 השנים הקודמות?

צריך להחליף דיסק, להחליף אסטרטגיה, לשנות מטרות.
עד היום אנחנו יוצאים מתוך הנחה הטמונה במסקנתו של מר גזית שאנחנו נידונים למלחמה פנימית בתוך הטריטוריה הנקראת פלסטין [שהיא פלשתינה המערבית לפי הלקסיקון האקטואלי] ועלינו לקבל את הדין.

למה? למה לא לשנות את כללי המשחק, לשנות את המציאות הקיומית?

למה לא לגבש מדיניות חדשה ושונה, המלכדת הסכמה של הרוב הציוני [בהובלת הדרג המדיני, האינטלקטואלי וגורמי הביטחון. התקשורת אינה חלק מיזום קבלת החלטות, אלא רק מלווה אותו] לפיה ישראל תשלים את שליטתה בין הים לנהר בהזדמנות הראשונה שהרש''פ יעניק לנו?

למה לא לתת לפלסטינים ליפול בפח של עצמם?
שיפתחו נגדנו במלחמה [הנקראת בידי אינטלקטואלים ''אינתיפאדה''] ושישראל תגיב בקונטרה-מלחמה, להגנה עצמית על המדינה ואזרחיה. ישאל תודיע לאזרחים לצאת מהאזורים בהם מצויים ארגוני הטרור ולנוע מזרחה לשם הגנה עליהם. צה''ל יכבוש את שיטחי הרש''פ במלחמה סדורה מבית לבית באש ותמרות עשן לחיסול טרוריסטים וכל מי שפועל צבאית נגד הכיבוש מחדש.
המטרה לחסל ככל האפשר את אנשי ארגוני הטרור ולהניח ליתרתם לברוח מזרחה.

צה''ל לאורך הנהר יציב גשרוני ביילי להקלת הבריחה ויגיש טורטית [כי ברגותי אוהב את החטיף] וטמפו לכל בורח לעבר הירדן. צה''ל יתן כבוד לערבים ויעודדם לנצל את ''זכות הבריחה'' ויאבטח את בריחתם לעבר הירדן כאות של רצון טוב ושלום.בסיום המלחמה תקים ישראל גדר גבול לאורך הירדן ותכריז שפניה לשלום כאשר הערבים יקבלו את זכותה של ישראל להתקיים כמדינה יהודית, ירושלים כבירת ישראל, ויפרקו את כל תנועות הטרור שלהם, ואז אפשר לדבר על שלום. ועד אז ירדן הפלסטינית תהיה מדינת אוייב, אבל אוייב חיצוני לישראל, ולא תנועות טרור שהפועלות תחת כנפי ישראל. כך המלחמה תהפוך לסכסוך בין 2 מדינות.

לגבי עזה צריכים להשאירה ללמצרים. צריך להגיע עם מצרים להסכמה בסיוע בינ''ל שעזה תהיה תחת שליטת מצרים. ישראל תסגור את גבולותיה לעזה טוטלית. הסחורות שהעזתים רוכשים יסופקטו להם דרך מצרים, גם במחיר שיהיה להם קל יותר להגניב אמצעי לחימה. ישראל תסיר את הסגר הימי, אבל תפעל נגד ספינות לגביהן תהיינה התרעות מודיעיניות שהן נושאות אמל''ח, כמו שהיא פעלה עד היום. יחד עם זאת ישראל תהיה משוחררת לפעול נגד כל כוח טרור שפעל או מתכוון לפעול נגד ישראל לפי ראות עיניה. כלומר, ישראל תתקוף יעדי טרור בעזה כמו שהאמריקאים והרוסים תקפו ותוקפים בעיראק ובסוריה - בלי התרעה מקדימה ובלי להתחשב בפיזור האזרחים סביב וליד המטרות.

צריך להתחיל להתמודד עם המציאות ולא עם כל מיני תאוריות ואידיאולוגיות מופרכות שעד היום ישראל נוהגת לפיהם.


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.