פורום ארץ הצבי

http://www.faz.co.il/story_8845

עזה כמוות אהבה
אורי אבנרי (יום שישי, 01/06/2018 שעה 18:00)


עזה כמוות אהבה

אורי אבנרי



הוי עזה, עזה. עזה כמוות אהבה.

אהבתי את עזה. ביליתי בה הרבה שעות מאושרות.

היו לי הרבה ידידים בעזה, ידידים מכל הגוונים, החל בד''ר חיידר עבד אל-שאפי, השמאלן שוחר-השלום, וכלה במחמוד אל-זהאר האיסלאמי המכהן עכשיו כשר-החוץ של חמאס.

הייתי שם כאשר יאסר ערפאת, בן משפחה עזתית, חזר הביתה. הושיבו אותי בשורה הראשונה בקבלת הפנים על גבול רפיח, ובאותו ערב הוא קיבל אותי במלון ''פלסטין'' על חוף עזה והעלה אותי לצידו על הבמה במסיבת-עיתונאים.

נתקלתי ביחס יפה בכל מקום בעזה, גם במחנות-הפליטים, גם ברחובות העיר. בכל מקום דיברנו על שלום ועל מקומה של עזה במדינה הפלסטינית שתקום.

כן אבל מה ביחס לחמאס, אותם ארכי-טרוריסטים נוראים?

בראשית שנות ה-‏90 גירש ראש-הממשלה יצחק רבין, 415 פעילים איסלאמיים מעזה לגבול לבנון. הלבנונים לא נתנו להם להיכנס, והם שהו שנה על הגבול, בין שמיים וארץ.

מחינו על הגירוש. הקמנו מחנה-אוהלים מול משרד ראש-הממשלה בירושלים, ושהינו בו 45 ימים ולילות. באחדים מן הימים ירד שלג. איתנו באהלים היו פעילים יהודים וערבים, ביניהם פעילים איסלאמיים בהנהגת רא'אד צלאח מאום-אל-פחם. בילינו את הימים והלילות הארוכים בוויכוחים פוליטיים. על מה? על השלום, כמובן.

רא'אד, האיסלאמיסט הקיצוני, התגלה כאיש מאוד ידידותי. הוא התייחס באדיבות רבה לרחל, אשתי, שחיבבה אותו מאוד.
כאשר הורשו הגולים מגבול לבנון לחזור לעזה, נערכה להם קבלת-פנים באולם הגדול ביותר בעיר. הוזמנתי כאורח, יחד עם קבוצת ישראלים. התבקשתי לשאת דברים (בעברית, כמובן) ואחר-כך להשתתף בסעודה הגדולה.

אני מספר את כל זאת כדי לתאר את האווירה של אז. הדגשתי בכל דבריי שאני פטריוט ישראלי. הטפתי לשלום של שתי מדינות. רצועת עזה של אז, לפני האינתיפאדה הראשונה (שפרצה ב-‏9 בדצמבר 1987) לא הייתה איזור חשוך של שנאה. רחוק מזה.

המוני עובדים עברו את הגבול מדי יום כדי לעבוד בישראל. יחד איתם עברו הסוחרים, שעשו עסקים בישראל, או עברו דרך ישראל לירדן, או קיבלו את סחורתם מחו''ל דרך נמלי ישראל.

אז איך הצלחנו – אנחנו, מדינת-ישראל – להפוך את עזה למה שהיא היום?

בקיץ 2005 החליט ראש-הממשלה אריאל שרון ''להינתק'' מרצועת-עזה. אריק, חייל בנשמתו, ערך חשבון והחליט שהוצאות הכיבוש עולות על תועלתו. הוא הוציא מהרצועה את הצבא ואת ההתנחלויות, ומסר אותה – למי? לאף אחד.

מדוע לאף-אחד? מדוע לא לאש''ף, שהיה השלטון הפלסטיני המוכר? מדוע לא הגיע להסכם, אחרי משא-ומתן? מפני שאריק שנא את הפלסטינים, את אש''ף ואת ערפאת. הוא לא רצה שום עסק איתם. אז הוא פשוט הסתלק משם.

אבל הטבע אינו סובל חלל ריק. בעזה קם שלטון פלסטיני. בבחירות דמוקרטיות זכה חמאס, ארגון לאומי-דתי שקם בעזרת השב''כ הישראלי כדי לחתור תחת אש''ף. כאשר אש''ף לא פינה את מקומו, חמאס גירש אותו בכוח. כך נוצר המצב הנוכחי.

במשך כל התקופה הזאת הייתה לנו אופציה חיובית.

רצועת-עזה יכלה להיות אי פורח. אופטימיסטים דיברו על ''סינגפור שנייה''. דובר על הקמת נמל בעזה. ניתן היה להסכים על נוהלי ביקורת, בעזה עצמה או לחלופין במקום ניטראלי בחו''ל, כדי לבדוק את מטעני האוניות המגיעות לעזה.

דובר גם על נמל-תעופה בינלאומי, עם סידורי-ביטחון מתאימים. (ישראל בנתה שם נמל-תעופה והרסה אותו.)

ומה עשתה ממשלת-ישראל? את ההיפך, כמובן.

היא הטילה על הרצועה מצור מחניק. כל מגע בין הרצועה והעולם הרחב נותק לחלוטין. כל האספקה הייתה צריכה להגיע דרך מעברי-הגבול מישראל. ישראל הגדילה והקטינה את ייבוא המצרכים החיוניים כאוות נפשה. פרשת האוניה '' מאווי מרמרה'' וצי הסולידריות שליווה אותה הדגישה את הניתוק המוחלט.

אוכלוסיית עזה מגיעה, כנראה, לשני מיליון. רובם צאצאי הפליטים מדרום ישראל
שגורשו במהלך מלחמת תש''ח. אינני יכול לטעון שידי לא שפכו את הדם הזה. הייתי חייל בחטיבת גבעתי, בדרום הארץ, וראיתי מה נעשה.

המצור יצר מעגל-קסמים. חמאס, או ארגוני-ההתנגדות הקטנים (והקיצוניים יותר) שקמו לצידו, ביצעו מעשה ''התנגדות'' (או ''טרור''). בתגובה החמירה ממשלת-ישראל את המצור. העזתים השיבו בפיגועים נוספים. המצור הוחמר עוד יותר. וכן הלאה.

מה עם הגבול הדרומי של הרצועה? מצריים משתפת פעולה עם המצור הישראלי בצורה המעוררת תמיהה. זה לא נעשה רק בגלל הברית בין הדיקטטור הצבאי המצרי, עבד אל-פתאח אל-סיסי, ובין שליטי ישראל. יש סיבה מעשית יותר: משטר אל-סיסי שונא את תנועת ''האחים המוסלמים'', האסורה במצריים, והקשורה עם חמאס.

גם המשטר של אש''ף בגדה המערבית שונא את חמאס ומשתף פעולה עם המצור הישראלי. כך נשארה רצועת-עזה לבדה, מבודדת לחלוטין, בלי ידידים, מלבד איראן וחיזבאללה, ומספר אידיאליסטים ברחבי העולם שקצרה ידם מלהושיע.

נוצר מעין תיקו. מעזה יצאו פיגועים, שלא גרמו נזק ממשי למדינת ישראל. צה''ל לא שש להיכנס לעזה. ואז גילו הפלסטינים נשק חדש: התנגדות בלתי-אלימה.

כבר לפני שנים הופיע בארץ פעיל פלסטיני-אמריקאי, חסיד של מרטין לותר קינג, והטיף לשיטה זו. הוא לא מצא אוהדים וחזר לאמריקה. אחר-כך, בראשית האינתיפאדה השניה, ניסו הפלסטינים שיטה זו. צה''ל הגיב באש. בעולם נפוצה התמונה של אב המחזיק בבנו הקטן, שנורה על-ידי צה''ל. צה''ל הכחיש, כמובן. אבל ההתנגדות הלא-אלימה מתה, והאינתיפאדה גבתה קורבנות-אדם רבים.

האמת היא שאין לצה''ל תשובה להתנגדות בלתי-אלימה. במערכה כזאת, כל הקלפים הם בידי הפלסטינים. דעת-הקהל העולמית מגנה את ישראל ומהללת את הפלסטינים. לכן התגובה של צה''ל היא לפתוח באש, כדי לגרום לפלסטינים לחזור לשיטת הפיגועים האלימים. על אלה יש לצה''ל תשובה.

המאבק הבלתי-אלים הוא שיטה מאתגרת מאוד, שיטה שמחייבת כוח-רצון אדיר, ריסון עצמי וחוסן רוחני. כוחות כאלה נמצאו במסורת התרבותית של הודו, שבה גדל גנדי, ובין השחורים בארצות-הברית. אין מסורת כזאת בעולם המוסלמי.

לכן מפליא שבעתיים שהמוני המפגינים עכשיו בגבול עזה מוצאים בליבם את הכוח הזה. מה שקרה ב''יום שני השחור'' הפליא את העולם. המוני בני-אדם בלתי-חמושים, גברים נשים וילדים, עמדו מול צלפי צה''ל, נהרגו, נפצעו ולא שלפו נשק. הם לא ''הסתערו על הגדר'', כדברי-השקר של מכונת-התעמולה הישראלית. הם עמדו מול הצלפים ונורו.

צה''ל בטוח כי תושבי עזה לא יעמדו במבחן הזה, וכי יחזרו לאלימות חסרת-התוחלת. הארגונים הקטנים והקיצוניים, המתחרים בחמאס, אכן פתחו השבוע באש טילים. זאת שטות. אין לאלימות שום סיכוי להשיג תוצאות לטובתם. התוצאה היחידה היא אספקת תחמושת לתותחי התעמולה הישראלית.

מי שחושב על מאבק בלתי-אלים צריך לזכור את השם ''אמריצר''. זהו שם העיר ההודית שבה פתחו החיילים הבריטים, ב-‏13 באפריל 1919, באש-תופת על מפגינים הודים בלתי-אלימים. תוך עשר דקות של אש רצופה הם הרגו 379 אזרחים ופצעו כ-‏1200. שם המפקד הבריטי, אלוף-משנה רג'ינלד דייאר, נכנס להיסטוריה, לדראון עולם. דעת-הקהל הבריטית נרעשה. בעיני היסטוריונים רבים, זאת הייתה ראשית הקץ של השלטון הבריטי בהודו.

''יום שני השחור'' בגבול עזה מזכיר פרשה זו.

מה יהיה הסוף?

חמאס מציע כעת ''הודנה'' ל-‏40 שנה. הודנה היא שביתת-נשק מקודשת, שאסור לאדם מוסלמי להפר אותה.

כבר ציינתי שהצלבנים, ששהו בארץ במשך מאתיים שנה (יותר מאיתנו, בינתיים) כרתו הסכמי הודנה עם הממלכות הערביות האויבות, והערבים שמרו עליהם בקפדנות.

השאלה היא: האם ממשלת נתניהו מסוגלת לכך? אחרי ששילהבה את המוני אוהדיה ועוררה בהם שנאת-מוות לתושבי עזה בכלל, ולחמאס בפרט, האם תעז להסכים?

כאשר תושבי עזה חנוקים, חסרי תרופות, חסרי מזון מספיק, חסרי חשמל וחסרי מים טהורים, האם לא תשגה הממשלה באשליה שעכשיו, או-טו-טו, שלטון חמאס יתמוטט?

זה לא יקרה, כמובן. כמו שכתב נתן אלתרמן ב''זמר הפלוגות'' (1938): אין עם אשר ייסוג מחפירות חייו.

כפי שהוכיחו היהודים לדורותיהם, אין גבול לסבל שהעם מסוגל לסבול כאשר עצם קיומו מונח על המאזניים.

כך מלמדת ההיסטוריה.

ליבי עם תושבי עזה. ליבי שותת דם.

בא לי לבקש מהם סליחה. בשמי ובשם מדינת ישראל, שאני אזרח בה.

אני מקווה ליום שבו הכל ישתנה, שבו ממשלה חכמה תסכים להודנה, תפתח את הגבולות, תסיר את המצור, תחזיר את עזה לעולם.

גם עכשיו, עזה כמוות אהבה.







http://www.faz.co.il/thread?rep=177794
עזה זה לא להקיא ולא לבלוע
(שבת, 02/06/2018 שעה 13:59)

ידידותו המתעתעת של אבנרי עם ערבים מובילי השטנה והתועבה רק רומזת שאבנרי הוא לא ציוני כל כך גדול שהוא מתעלק שוב ושוב ברשומותיו. אנשים שדוגלים למחוק את ישראל ולהקים ח'ליפות אסלאמית מהים למדבר הם רעל ותרעלה. האם החיבור החיובי זה בינם לבין אבנרי לא מעיד יותר מאלף עדים על אבנרי?

אם רצועת עזה של לפני האינתיפאדה הראשונה ''לא הייתה איזור חשוך של שנאה. רחוק מזה.'' אז מה הטענה שהכיבוש או ההתנתקות מעזה הגבירה את השנאה?

שרון לא הפך את עזה לחמאס אלא תושביה של עזה. אם כל רציתם לצאת מ''השטחים הכבושים'', מה זה חשוב אם עשה או לא עשה טקס מסירתה לאש''פ? אינני יודע אם שרון שנא את הפלסטינים, אבל אם שנא, היו לו מספיק סיבות. קל לשנוא את שונאיך. אבל גם אם שרון טעה, הוא טעה לטובה, כי בכך הוא העמיד למבחן את הרצון הפלסטיני לשלום עם ישראל. ובמבחן זה הפלסטינים כשלו, או נכון יותר לומר שהשלום כשל. למרות כל הרע ביציאה מעזה, לפחות היציאה הדליקה נורת אזהרה אדומה לציבור הישראלי, שגם בנסיגה מלאה לגבולות 49' ישראל תיחשב עדיין כאוייבת, כגורם זר המרחב האסלאמי. גם אם תיסוג ישראל מיו''ש היא תהיה יעד להמשך הלחימה עד השמדתה כמו שהיה לפני ה-‏6 ביוני 1967.
זה הכיבוש, אסטרונאוט, זה הקיום היהודי העצמאי בארץ ישראל שמפריע לערביי האזור.

אבנרי כושל ולא מספר לקוראיו למה הטילה ישראל ''מצור מחניק'' על עזה.

עזה שהחלה לשגר רקטות לעבר ישובי ישראל כבר מספטמבר 2001. עוד לפני שחמאס שלט. כמובן שהרקטות התגברו עם יציאת צה''ל באוגוסט 2005 ושוב התגברו על תפיסת המאס את השלטון בעזה. הפת''ח והחמאס יכלו להקים שם ''סנגפור שניה'' אילו רצו, אבל הם החליטו להשאירה במקומה כבסיס עתידי לבניית כוח לתקיפת ישראל. אז מה מקשקש אבנרי על הקמת נמל בעזה, נוהלי ביקורת גבולות, נמל תעופה בינ''ל? מה הוא מיילל שישראל הקימה ''מצור על עזה'' כשעזה הפכה לארץ אוייב שמשגר כל יום רקטות על אזרחי ישראל?
רוצים נמל? תפסיקו עם הטרור באופן טוטלי.
אבל את זה עזה לא יכולה להבטיח, לא יכולה לקיים.
לכן הסיבה לכך שישראל נאלצת לתקוף בעזה מעת לעת היא רק הטרור האסלאמי שלה.

אין מצור. יש ביקורת על כל הנכנס והיוצא.
מדי יום, גם בשעות הקשות של המלחמה, מגיעות מאות משאיות [לעיתים מספרן מגיע עד 1000 ליום] ל-‏3 מעברי הגבול ומעבירות סחורות ליבואנים/סוחרים העזתים. אין מגבלה על סוג הסחורה וכמותה, מלבד שכל הסחורות עוברות בידוק בטחוני למניעת הכנסת עזרי לחימה. לגבי חומרי הבניה, ישנו הסכם עם אונר''א שהם יועברו דרכו והציוד יועבר רק לבניה אזרחית. כמובן שהסכם זה לא מתקיים, וחלק גדול מחומרי הבניה מועברים לפרוייקט המנהרות, וכל זה על חשבון אזרחי עזה. ''המצור'' הוא לא הסיבה למצבם הכלכלי המתדרדר של העזתים, אלא התנהגות החמאס. ממשלת החמאס לא מקימה את עזה מהקרשים, כמעט ולא בונה פרוייקטים אזרחיים, לא משדרגת את בתי החולים. היא לא צריכה להשקיע יותר בחינוך, כי כמה כבר עולה כמה שעות-הטפה אנטישמית בשבוע? למה לשדרג בית חולים אם החמאס יודע שבמקרים חמורים הם יכולים לשלוח את החולה לבית חולים של הרש''פ או של ישראל או של ירדן? החמאס ועזה הפכו לישות פרזיטית שמתנכלת לעצמה.

אין כזה דבר ''התנהגות פלסטינית בלתי אלימה''. התיאורים שמביא אבנרי הם חלקיים ומנותקים. התגובה הפלסטינית היא קודם כל אלימות ולכל היותר שילוב אזרחים ואזרחים-לכאורה בפעילויותיהם האלימות. ראינו זאת היטב בכל פעילותם בחודשיים האחרונים מולה הגדר. ילדים ונשים נשלחים אנשי חמאס הלבושים באזרחי ומשמשים להם מגן אנושי. והחמאסניקים כשמגיעים לגדר מנסים לפרוץ אותו ולהיכנס לישראלך [והיו להם כמה הצלחות], או מטמינים מטען נפץ או מוקש, משגרים בונגלור או יורים על מוצבי צה''ל. תמימות זה הדבר שלא נמצא בארסנל שלהם.

העזתים גם תקפו את מעבר כרם שלום ועצרו את כניסת המשאיות ליומיים. רק רצונה הטוב של ישראל חידש את האספקה. אבל לא רק זה, העזתים פוצצו את צינור הגז שמספק להם גז לבישול ולתעשייה ואח''כ גם החמאס ניטרל תחנת חשמל אשקלונית אותה תקף ברקטות. התחנה הזו מספקת להם 30% מתצרוכתם, אבל איכות חייהם לא חשובה להם כשהם נלחמים נגד הציונים.
המקרים האלה רק מצביעים על האבסורד שבמלחמה שלהם.

מה יהיה?
- - - -

אבנרי חולם בהקיציס. החמאס מציע הודנה. אין דבר כזה הודנה ל-‏40 שנה. הודנה זה ל-‏10 שנים, אבל למוסלמים זכות להפר אותה לכשיחשבו שהאזרו מספיק כוח כדי לחדש את המלחמה. לא מקודשת אלא מזורזרת.

ישראל לא צריכה לשום הסכם עם החמאס. שהחמאס יישאר בשלטון ובלבד שיתנתק מישראל. ישראל צריכה ללחוץ על מצרים לקחת את משימות אספקת הסחורה לעזה בסיוע האו''ם ומדינות המערב. ישראל תסגור את גבולה עם עזה טוטלית, ברגע שמצרים תשלים את המשימות השוטפות. ישראל תמשיך להזרים לעזה רק מים, חשמל ושירותי טלפוניה ואינטרנט אבל לזמן מוגבל שיקבע בהסכם עם מצרים והאו''ם, ומאותו רגע עזה / מצרים יספקו את אלה לעזה.

אין ליבי עם תושבי עזה כי הם הביאו את זה על עצמם מבחירה.

מבחינתי שעזה תלך לעזאזל. עזה קטנה ואיננה בעיה צבאית של ממש. ישראל צריכה להתמקד באיראנים וקבישריהם לאזור. ישראל צריכה לעקוב אחר המתרחש בסוריה, ירדן, עיראק, מצרים. עוד רעיון טוב: ישראל לא צריכה למנוע הפלגת ספינות מעזה החוצה, אלא להיפך, לעודדם ואפילו לא לבדוק אותן. לכשיתבסס ערוץ הפלגה ללא בדיקה החוצה, יוכלו יותר עזתים צעירים לברוח מעזה ולהגיע לאירופה ולהתנחל שם. זהו אינטרס ישראלי שעזה תדולל. כבר בשנים האחרונות אנחנו רואים בעליה במגמת ההגירה החוצה, למרות שהמצרים סגרו את מעבר רפיח ברוב ימות השנה. אבל מי שרצה מאוד לברוח והיה לו גם קצת כסף עודף היה מפקיד שלמונים לחוליות ההברחה ומועבר על ידם במנהרות למצרים ושם בדרך לא דרך לחופי הדלתה שם הוטל לתוך ספינה שעשתה דרכה לאירופה. כשמעבר רפיח יהיה פתוח ההגירה תהיה זמינה יותר וזולה יותר.

http://www.faz.co.il/thread?rep=177795
החמאס
(שבת, 02/06/2018 שעה 14:04)

עוד קלישאה אבנרית שחוזרת ומחזקת את עצמה כאילו ישראל ''עזרה'' להקים את החמאס. לכל אותם שטוענים כאילו ישראל מתעלמת או מתעללת בנפש הערבים, ישראל איפשרה לשייח' יאסין להקים תנועה עממית שתקדם את החינוך ואת האמונה בקרב הציבור העזתי, כרצון טוב ומתוך אמונה [אבסורדים ומוטעית] שזה יוריד את רמת השנאה והטינה של הערבים כלפי יהודים וכך ישראל תוכל להתמודד מול אש''פ בצורה נוחה יותר. השב''כ לא עזר ולא הוביל, רק התיר, בלש. בתוך תקופה קצרה הפך החמאס לארגון טרור שיש לו בתי ספר ומסגדים.
אז מה בא ללמדנו המקרה הזה? שאין לסמוך ואין להאמין לערבים.
אתה נותן להם אצבע והם רוצים את כל היד.


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.