פורום ארץ הצבי

http://www.faz.co.il/story_7307

חסיד אומות עולם טורקי
שלמה גזית (שבת, 13/04/2013 שעה 10:00)


חסיד אומות עולם טורקי

אלוף (דימ.) שלמה גזית



סלאחטין אולקומן היה דיפלומט טורקי באירופה, בשנות מלחמת העולם השנייה. שמו חקוק על הקיר ב''יד ושם'' כאחד מחסידי אומות העולם.

ההתנצלות הישראלית בפני ארדואן על אירועי המאווי מרמרה קוממה ישראלים רבים, אשר גאוותם הלאומית נפגעה. נמצא גם מי שחיטט והחליט להזכיר לנו את פשעי אנקרה משכבר הימים, והוא מפיץ את סיפור ה''סטרומה'' – אניית המעפילים אשר ממשלת טורקיה סירבה לתת למעפיליה מחסה בשטחה. האנייה חזרה לים השחור, עלתה על מוקש ימי וכל נוסעיה (להוציא שניים) נספו. אני קיבלתי כבר את סיפור ה''סטרומה'' משישה מקורות שונים, ואני מניח שהסיפור מופץ ומגיע בדרך זו גם לרבים אחרים.

אני מניח שרבים בישראל מכירים וזוכרים את הפרשה, אף שקשה להאשים בה את ארדואן, שטרם נולד בעת שקרו הדברים.

לפני כעשרים שנה צפיתי בסרט דוקומנטארי שהפיקו ב''יד ושם'', סרט שעסק במדיניות טורקיה כלפי יהודי אירופה באותן שנים. הופתעתי מן הדברים אשר לא היו מוכרים לי, ואני מניח שאינם מוכרים לרוב המכריע בישראל, וחבל שאינם מוכרים. הסרט עוסק בשני שלבים: הראשון - יחס ממשלת טורקיה ליהודי גרמניה עם עליית היטלר לשלטון, והשני – המדיניות הטורקית במהלך שנות המלחמה.

בחלק הראשון, מוסטפה אתא טורק היה עדיין בחיים (הוא נפטר ב-‏1938). מששמע על יחס הנאצים ליהודים, הוא הורה לאשר לתת מקלט במדינה הטורקית לכל הרופאים, המדענים ואנשי הרוח היהודים בגרמניה שיבקשו זאת. אם אינני טועה, קרוב ל-‏200 משפחות ניצלו אפשרות זו, וחלק ניכר מהם אף נשאר בטורקיה לאחר שנסתיימה המלחמה. לחבורה זו היה, אגב, תפקיד מרכזי בבניית התשתית המדעית-אקדמית של טורקיה המודרנית.

חלקו השני של הסרט מספר על הוראה של ממשלת טורקיה ומשרד החוץ הטורקי, לתת הגנה, במדינות אירופה הכבושה, לכל יהודי אשר יכול לטעון כי היו לו קשר וזיקה כלשהם למולדת הטורקית. בעיקר נהנו מכך יהודי צרפת, אשר רבים מהם עזבו את טורקיה משקרסה האימפריה העותומאנית לאחר מלחמת העולם הראשונה. הסרט מספר על כל הקונסולים הטורקים אשר קיבלו את ההוראה ופעלו על פיה, והצילו אלפי יהודים מידי הנאצים.

הסיפור הכי דרמאטי הוא סיפורו של סלאחטין אולקומן, אשר היה הקונסול הטורקי במרסיל. נודע לו על משלוח של יהודי העיר העומד לצאת ברכבת למחנות ההשמדה. אולקומן התייצב מיד אישית בתחנת הרכבת, ותבע מן הקצינים הנאצים במקום לבטל מיד את הטרנספורט המתוכנן. אלה לעגו לו, ''צפצפו עליו'' והורו לרכבת לצאת לדרכה. אז עלה הקונסול הטורקי אולקומן בעצמו על הרכבת, והודיע לקצינים הנאצים כי הוא נוסע יחד עם היהודים שבמשלוח וכי גורלם יהיה גם גורלו. והרכבת יצאה לדרך. לאחר מספר שעות נסיעה עצרה הרכבת. כל הנוסעים היהודים שבמשלוח הוחזרו במשאיות למרסיל, וניצלו.

על פרשייה זו מצוין אצלנו סלאחטין אולקומן ב''יד ושם'' כאחד מחסידי אומות העולם.

אני מביא סיפור זה לידיעת אנשינו כאן בישראל, ולכל אלה המבקשים להזכיר לארדואן כיצד נהגה מולדתו לפני 70 שנים בפרשת ה''סטרומה''. אני מציע לצרף גם את סיפור ההגנה שנתנה הממשלה הטורקית ליהודים באירופה הכבושה.







http://www.faz.co.il/thread?rep=170375
אני ממש מתרגש לקרוא את דיברי שלמה גזית שמנסה שוב להגן על התורכים
בצלאל פאר (שבת, 13/04/2013 שעה 13:00)

חסיד אומות העולם סלאחטין אולקומן למיטב ידיעתי פעל על דעתו, לפי מדיניות מצפונו כבן תרבות, ולא לפי המדיניות התורכית. הוא דווקא יוצא הדופן שמעיד על הכלל.

פעולת סלאחטין אולקומן לא מכשירה את מדיניותה המקוללת של תורכיה וחלקה בטביעת ''סטרומה''. הדבר רק מעיד שלתורכים לא היה איכמת מכך שרוצחים את היהודים באירופה.

האישור שנתן מוסטפה אתא טורק לפני המלחמה לתת מקלט ''לכל הרופאים, המדענים ואנשי הרוח היהודים בגרמניה שיבקשו זאת.'' אינה מעידה על פעולה מוסרית כנגד רדיפת יהודים בכלל, אלא דווקא כניצול רדיפת היהודים ומיון היהודים שיכולים לתרום לכלכתה של תורכיה. הרי ב-‏1937-8 כמעט כל יהודי גרמניה רצו לברוח מגרמניה ולא יכלו, בין היתר בגלל ששום מקום בעולם לא רצה לקבל אותם כפליטים. גם הכובש הבריטי סירב לתת ליהודים להגיע כפליטים לארץ ישראל!
מבחינה זו תורכיה היתה מודל קטן של אמריקה שגם היא הסכימה לקלוט לתוכה ''רופאים, מדענים ואנשי רוח יהודים'' ואפילו במאי קולנוע, אבל לא את ''עמך ישראל''. הללו הוחזרו לחופי אירופה את השמדתם!

מבחינה זאת ההגנה שנתנה תורכיה לכל יהודי שיכול היה לטעון שיש לו קשר למולדת תורכיה הוא מלהיב ומבורך. אבל האם נעשתה בדיקה כיצד הצליח הפרוייקט הזה? כיצד צריך היה להוכיח קשר כזה גם אחד שהמסמכים אבדו לו בשל מצוקות הבריחה? אני רוצה להדגיש שכל המעשים ההירואים של דיפלומטים חסידי עולם נעשו על דעת הצמם ומיוזמתם ובניגוד למדיניות ממשלותיהם (כל זה היה עם שגריר יפן לרוסיה למשל).

בכל מקרה ארדואן נוהג הפוך מכל אותם תורכים בני אנוש שחמלו ועזרו ליהודים, בין אם מטעם ממשלתם ובין אם מדעתם האישית. ארדואן כאסלאמיסט קיצוני אני מציע לא להסיח את דעתנו לאירועי עבר תוך התעלמות מכך שארדואן הוא בעצם אחד שנוהג כמי שאינו מכיר בזכות קיומנו כאן. אתא טורק שלא כארדואן ייסד רפובליקה חילונית בעלת אוריינטציה מערבית. ארדואן הורס את ההיסטוריה הזאת ומנסה להשליט את האסלאם והדעווה על הציבור התורכי תוך רדיפת האינטלקטואלים.


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.