פורום ארץ הצבי

http://www.faz.co.il/story_7283

הסיוע האמריקאי בשנים 1950 - 2012
חדשות / המערכת (יום רביעי, 20/03/2013 שעה 12:00)


הסיוע האמריקאי בשנים 1950 - 2012



הסיוע האמריקאי שהוענק לישראל מקום המדינה עד 2012 הסתכם בכ–860 מיליארד שקל ‏(233.6 מיליארד דולר‏) במונחים של היום - כך עולה מבדיקה שערך TheMarker. במונחים נומינליים, היקף הסיוע בתקופה זו היה 112 מיליארד דולר. במצטבר, מסתכם הסיוע האמריקאי בכ–4% מהתוצר של המשק הישראלי ב–1950–2012.

הסיוע הגדול ביותר ניתן לישראל בשנות ה–70... ב–1979, במקביל לחתימת הסכם השלום עם מצרים, ניתן הסיוע הגדול ביותר בשנה אחת עד כה: 15.7 מיליארד דולר במענקים ובהלוואות, בדולרים של 2013...
...
רוב הסיוע (יותר מ–70%) הוא ''מסומן'', כלומר - מיועד רק לרכישות ישראליות מחברות ביטחוניות אמריקאיות...






http://www.faz.co.il/thread?rep=170179
את הסיוע מארהב יש לבחון מזווית אמריקאית .
המפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה (יום רביעי, 20/03/2013 שעה 12:07)

כמה עלה לארהב המעורבות בפקיסטן , אפגניסטן , עירק ?
כמה עלה להם הכישלון המיבצעי באירן לפני כ-‏30 שנה ?

http://www.faz.co.il/thread?rep=170180
את הסיוע מארהב יש לבחון מזווית אמריקאית .
ע.צופיה (יום רביעי, 20/03/2013 שעה 12:20)
בתשובה להמפלגה הקטנה העניה וחסרת ההשפעה

הביקור של אובמה היום מגלם יותר מכול את חשיבותה של מדינת ישראל לאינטרסים של ארה''ב.
מנקודת ראות זו סכום הסיוע הוא זניח.

http://www.faz.co.il/thread?rep=170191
סיוע צבאי של ממש החל רק ב-‏1968
בצלאל פאר (שבת, 23/03/2013 שעה 15:59)

עד אז הסיוע היה זניח ושולי. ארה''ב סירבה למכור לישראל פריטי נשק מרכזיים. בשנות ה-‏50 האמריקאים העבירו לישראל נגמ''שים וג'יפים שנשארו להם ממלחמת העולם השניה (והם שימשו את צה''ל עד תחילת שנות ה-‏70). קנדי הסכים למכור לישראל טילי קרקע-אויר מתוך ראיה שמדובר בנשק הגנתי ולא התקפי. המהפך קרה כאמור לאחר מלחמת ששת הימים. בארה''ב התחזקה התודעה לחשיבותה של ישראל במדיניות הביטחון האמריקאי באזור ומאבקה של ארה''ב נגד הגוש הקומוניסטי. הנשיא ג'ונסון שהיה בבסיסו פרו-ישראלי פתח את המחסנים. ראשוני הציוד הצבאי החשוב היו מטוסי התקיפה מסוג סקייהוק וטנקי פטון. לאחר מכן הגיעו מטוסי הפנטום שהכניסו שינוי גדול בעוצמה הצבאית של ישראל.

למזלנו למרות זאת, בישראל היו שהבינו שחשוב שישראל תתחיל לייצר לעצמה מערכות נשק מרכזיות בצורה מובנית ורצינית, כדי לא להיות תלויים באופן טוטלי במדינת-אם נדבנית, לאחר שדה-גול עשה תפנית של 180 מעלות. ישראל נכנסה למהפיכה תעשייתית בטחונית שדמתה למהפכת ההיט-טק 20 שנים מאוחר יותר. תעשיות הנשק של ישראל צמחו, הן החלו לייצר מערכות נשק מרכזיות ומשניות מפיתוח עצמי. טנק המרכבה הוא רק סמל לשינוי (המנוע עדיין אמריקאי), וכך גם נעשה עם פרוייקט מטוסי קרב ה''אריה'', ה''נשר'', ה''כפיר'' וה''לביא''. אבל המהפכה המלאה והאמיתית היתה דווקא במערכות טילאות, מזל''טים, אויוניקה, נשק שטח (רובים, תותחים, מרגמות, פגזים). בעקבות יוזמה זאת שהתרחבה עוד ועוד עם הזמן, ישראל הפכה למובילה עולמית במספר אמצאי לחימה מרכזיים. המזל''ט/כתב''ם (להבדיל מהמל''ט הזקן והמגושם שפותח במלחמת העולם השניה) פותח לראשונה בישראל בשנות ה-‏70 ע''י שני אנשים בחיל האויר בניגוד לעמדת הצבא ורק בסוף שנוף שנות ה-‏70 הבינו בצה''ל את חשיבותו של הכלי הזה. ואז התעשיה הצבאית בישראל נכנסה לזה בפול ווליום עם חיל האויר ופותח המזל''ט הצבאי הראשון בעולם שאחר כך הראה את יכולותיו במלחמת לבנון 1982 כשעשה עבודה מרשימה בתקיפת מערך ההגנה האוירית הסורית על גבול סוריה-לבנון, בתקיפת מטרות אוייב בלבנון ובאיסוף מודיעין. ישראל היתה זאת ששכנעה את ארה''ב בערכיותו של המזל''ט והאמריקאים קנו מישראל מזל''טים בסוף שנות ה-‏80 ושנות ה-‏90. היום רוב המזל''טים שפותחו בארה''ב הם מזל''טים עם חלקים ישראליים. המזל''ט האמריקאי המרכזי שעושה היום פוליטיקה בארה''ב, הוא מזל''ט שתוכנן ע''י ישראלי ושמערכת הביטחון שלנו דחתה את ההצעה לייצר אותו ובחרה מזל''ט אחר,הפרדטור, אושר למהנדס למכור את תוכניתו לאמריקאים.ארה''ב משתמשת היום בעוד 4 סוגי מזל''טים ישראלים אחרים וכמובן מפתח גם משלה.
היום מטוסי הקרב האמריקאים נושאים עליהם טילי אויר-אויר ואיר-קרקע , קסדות טייס דיגיטליות, אויוניקה, מיגון נגמ''שים מתוצרת ישראל. ארה''ב קונה מישראל במחירים מיוחדים קרוב ל-‏2000 פריטים צבאיים (כאמור, ממזל''טים וטילים ועד ציוד רפואי לקרב וגרבי לוחמים). כדרך האמריקאים הם גם רוצים להרוויח מזה, ולכן יוצאים במיזם של יצור משותף. האמריקאים 'תורמים' כסף לפיתוח ולייצור מערכת נשק, ואז הם זוכים בכל הטכנולוגיה וזכויות השימוש בה. בכך הם חוסכים לעצמם מאות מילוני דולרים של מחקר ופיתוח עצמאיים. לדוגמה: המיגון הריאקטיבי של נגמ''שי ה''אושקוש'' של צבא ארה''ב הומצא במפעל ''פלסן'' של קיבוץ סאסא. האמריקאים הגיעו להסכם עם ישראל שהמפעל בארץ ימגן להם 1000 נגמ''שים ואת יתרת ה-‏8000 הם ימגנו במפעל משותף שהקימה החברה עם חברה אמריקאית בארה''ב. כלומר, האמריקאים השתלטו על טכנולוגיית המיגון וגם יצאו לעצמם עוד כמה מאות מקומות עבודה לאמריקאים מובטלים (לצד מספר קטן של מנהלים ועובדים ישראלים). דבר דומה אנחנו ראינו כיצד האמריקאים מתשלטים את טכנולוגיית ''החץ'', ''שרביט קסמים'' (''קלע דוד'') ו''כיפת ברזל''. לא לחינם אובמה הודיע בכל שנה על הוספת 100 או 200 מיליוני דולרים ליצור הטילים בעבור ישראל. כי בכך השתלטה ארה''ב על טכנולוגיה פורצת דרך בנושא הטילאות קרקע-אויר ואויר-אויר, וחסכה לעצמה מאות מיליוני דולרים או אפילו כמה מליארדי דולר לפיתוח מערכות נשק דומות. הם גם יכולים היום לקבוע לישראל למי מותר לה ואסור לה למכור את הנשק הזה. כלומר, באותו שת''פ אסטורטגי קיימת נוחות מרופדת לשתי המדינות, כאשר ישראל מקבלת מראש שהיא מעבירה את השליטה על הטכנולוגיה לארה''ב.

לכן אפשר לומר בבטחון שהאמריקאים משקיעים בישראל והם גם מרוויחים הרבה מהשקה זו. הקשר הביטחוני בין ארה''ב לישראל אינו דומה לקשרים עם שאר המדנות, כולל אפילו לא לזה עם בריטניה, קנדה ואוסטרליה. הקרבה בין הישראלים לאמריקאים היא מדהימה, רמת החשפיה ההדדית עצומה. מספר הפרוייקטים המשותפים גדול לאין ערוך ממספר הפרוייקטים המשותפים שלא ארה''ב עם מדינות אירופה וקנדה ביחד, וכך גם מידת הרווח של אמריקה מהטכנולוגיות, המידע והיכולות של ישראל. ארה''ב תמיד הסתייעה במודיעין ישראלי על המרחב במזרח התיכוני ועל המודיעין הטכנולוגי בכלל. בגדול אפשר לומר שישראל תרמה לארה''''ב בעניין זה הרבה ממה שארה''ב תרמה לישראל.

מספר החיילים האמריקאים שניצלו על בסיס טכנולוגיה ישראלית ומודיעין ישראל מגיע לאלפים http://www.youtube.com/watch?v=C5vHkcpiWuk , http://www.plasansasa.com/news/media-kit אפילו כשמדובר רק במלחמת עיראק ומלחמת אפגניסטאן. המודיעין הישראלי ומערכות הנשק הישראליים, בעיקר המיגון האקטיבי של הנגמ''שים עשו פלאות. ואמריקאים שמודעים לאמת הזאת מודים לישראל.


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.