פורום ארץ הצבי

http://www.faz.co.il/story_3175

פינת האנקדוטה – צפרדעים בלהבות
ישראל בר-ניר (יום חמישי, 27/10/2005 שעה 10:16)


צפרדעים בלהבות1 – מאכל העתיד?

ד''ר ישראל בר-ניר



חקר תאי גזע המוח Stem Cell Research. הדבר הראשון שעולה על הדעת למשמע המושג הזה הוא שיבוט (Cloning. של בעלי חיים או של בני אדם), או לחילופין מחקרים לפיתוח תרופות לכל מיני מחלות שהאנושות לא הצליחה עד היום להתגבר עליהן. מסתבר שאין גבול ליצירתיות של המוח האנושי, והמחקר הזה מצא את דרכו גם לעולם הקולינרי.


בדרך לספרי ההיסטוריה – האם מגיע הקץ לתפקידן של הפרות כמקור לבשר למאכל אדם?אומנם ארוכה היא הדרך, אבל חוקרים כבר חוזים בעיני רוחם סטייקים שיגודלו במבחנה במקום על גופם של בני בקר במירעה.

עולם שבו לא יהיה צורך בבתי מטבחיים וכליאת תרנגולות בכלובי פיטום תהיה זיכרון מהעבר. נשמע אוטופי? לא היא. מסתבר שיש דברים בגו'. על מנת למנוע טעות, לא מדובר בפיתוח תחליפים לבשר על כל צורותיו. מדובר בגידול בשר טבעי במבחנות (In Vitro), ממש כמו הפריה מלאכותית.

זה לא יקרה מחר, ועדיין מוקדם לחגוג באגודות צער בעלי חיים למיניהן, אבל הצעדים הראשונים כבר נעשו.

לפני כשנתיים התקיימה בעיר נאנט (Nantes) בצרפת תצוגה שנשאה את השם ''אמנות הביוטכנולוגיה'' (L'Art Biotech). במיסגרת התצוגה התקיים אירוע בו שלושה אמנים, אורון קטס (Oron Catts), יונת צור (Ionat Zurr) וגיא בן ארי (Guy Ben Ary) סעדו את ליבם במעדן שהם פיתחו במסגרת מה שהוגדר כ''אומנות תרבית רקמות'' אוסטרלית (Australian Tissue Culture Art Project). לא ברור לי מה בדיוק הקשר לאוסטרליה. שלושת השמות נשמעים לי ישראליים למדי.

המעדן נשא את השם המפוצץ Tiny polymers stuffed with clawed frog cell à la Davis, flambéed with Calvados. אני מתנצל, אבל אינני מצליח לחשוב על תרגום לעברית שיעשה חסד עם השם הזה.

במסגרת המחקר, הושרו תאי רקמות שנלקחו מצפרדעים בתרבית מתאימה בתוך מצעים ביופולימריים (Biopolymer Substrates) בקוטר של שלושה ס''מ בערך, עד שהתפתחו לסטייקים קטנים.


סטייק צפרדע שפותח במסגרת פרוייקט ''אומנות תרבית הרקמות'' סטייקי הצפרדע טוגנו (sautéed) ברוטב של שום ופטרוזיליה, ואח''כ תובלו ב-Chives (אינני מכיר את השם העברי של התבלין הזה). כשהמעדן היה מוכן, התיישבו שלושת האמנים לסעוד את ליבם כשארבע הצפרדעים ה''תורמות'', מסתכלות עליהם באדישות מתוך אקווריום סמוך...

מטרת הפרויקט היא להגיע ליצירת ''בשר חופשי מקורבנות'', בשר שאינו מחייב לטבוח בבעלי חיים. היעד הוא להפוך את לולי הגידול ההמוני של תרנגולות, את המכלאות לגידול בקר ואת חוות גידול החזירים למוצרים מוזיאוניים. בעתיד הרחוק החלום הוא להעמיד לרשותה של כל עקרת בית את האמצעים שיאפשרו לה לגדל אצלה במטבח ממרח כבד או קציצות בשר במבחנה.

ישנן עדיין מספר בעיות טכניות שיש לפתור אותן. תרבית המזון (nutrient medium) המתאימה ביותר לגידול מאכל התאווה הזה היא סרום של עובר עגל (Fetal calf serum gravy). זהו חומר העשוי להכיל פְּרִיוֹנִים (Prions – חלקי חלבון היכולים לשאת את מחלת הפרה המשוגעת – Mad Cow Disease). החומר הזה הוא גם יקר בצורה לא רגילה – מחירו של קילו בשר שיגודל בחומר זה עשוי להגיע לכחצי מיליון דולר. זה קצת יקר. כך שדרוש למצוא תחליף יותר זול וללא סכנות בריאות.

זה עדיין משאיר פתוחה את שאלת הכשרות של הבשר הזה... אליצור ונסים, אנא ראו זאת כאתגר.

קישור:
“T-Bone Steaks on the Horizon” Say Researchers. פורסם ב-Der Spiegel ב-‏22 באוגוסט.


  1. ''בלהבות'' הוא תרגום חופשי שלי למושג הקולינרי Flambé.






http://www.faz.co.il/thread?rep=68919
בהחלט כיוון התפתחות ראוי
דוד סיון (יום חמישי, 27/10/2005 שעה 10:39)

מצד אחד לא נצטרך ''להזיק'' לבעלי חיים כדי לאכול בשר,
מצד שני לא נצטרך לגדל הרבה מהם ואת המזון עבורם. אלא שיש כאן בעיה: איך נזבל את הגינות שלנו בלי אותם מיליוני בע''ח?

http://www.faz.co.il/thread?rep=68922
כדי שהבשר יהיה כשר
רמי נוי (יום חמישי, 27/10/2005 שעה 17:39)

יצטרכו לגדל לו פרסות מן הסתם...

אני מניח שהשאלה תהיה אם תאי הגזע העובריים הוצאו מעובר שנשחט בשחיטה כשרה, או לא.

http://www.faz.co.il/thread?rep=68927
כדי שהבשר יהיה כשר
ע.צופיה (יום חמישי, 27/10/2005 שעה 19:24)
בתשובה לרמי נוי

הרב המשובט יכשיר זאת.

http://www.faz.co.il/thread?rep=68924
נפלא
יועזר (יום חמישי, 27/10/2005 שעה 18:56)

ובתי תחדל מצימחונותה האידיאולוגית, וסוף לכדורי ה b12.
אבל אליה וקוץ בה, כל הסטייקים יהיו באותה איכות ושוב לא נוכל להעדיף טבח אחד על משנהו.

http://www.faz.co.il/thread?rep=68928
לא בטוח
דוד סיון (יום חמישי, 27/10/2005 שעה 19:46)
בתשובה ליועזר

ה''בשר'' אולי יהיה מאותה האיכות אבל לטבח ישאר תפקיד להתאים את הבישול/טיגון לטעם הלקוחות. הלא כן?

http://www.faz.co.il/thread?rep=69480
בעיות כשרות?
נסים ישעיהו (יום ראשון, 06/11/2005 שעה 18:46)

בס''ד.

קודם שזה יהיה מסחרי ואח''כ נדבר על כשרות. בינתיים זו סתם אנקדוטה חביבה.

עכ''פ, לענ''ד צפויים פתרונות פרקטיים וזמינים יותר, ועם פחות בעיות כשרות.

נ.ב. רק כעת התפנה לי מעט זמן, או שמא נאמר גברה עלי עצלותי הטבעית ובמקום לעסוק בעניינים מתישים, פתחתי את הפתיל.

http://www.faz.co.il/thread?rep=69488
בעיות כשרות?
יובל רבינוביץ (יום ראשון, 06/11/2005 שעה 21:35)
בתשובה לנסים ישעיהו

נו, אז אם כבר התפנית, אנא ענה על השאלה הזו:

אינני חושב שאי פעם יהיה בשר הצפרדעים שהופק כך כשר, היות שאין בו את הקריטריונים לכשרות: מפריס פרסה, מעלה גירה וכדומה.

אבל האם בשר בקר שהופק בצורה זו יהיה כשר? האם אין בכך איסור על אבר מן החי? שים לב שהטעם ההגיוני של האיסור, שהוא מניעת התאכזרות, אינו מתקיים, אך האיסור הזה אינו מנומק במקורות, ככל הידוע לי.

http://www.faz.co.il/thread?rep=69628
בעיות כשרות?
גלגל מסתובב (יום שלישי, 08/11/2005 שעה 19:44)
בתשובה ליובל רבינוביץ

בס''ד.

הבעיה עם צפרדעים זה שאין להם סנפיר וקשקשת...

איסור אבר מן החי נאמר בפרשת השבוע שקראנו. בתורה שבכתב, לרוב המצוות אין נימוקים, הם ניתנו בתורה שבע''פ.

יכול להיות שסטייק כזה יהיה כשר, אבל לא בטוח שמישהו ירצה לאכול אותו.

http://www.faz.co.il/thread?rep=69630
בעיות כשרות?
יובל רבינוביץ (יום שלישי, 08/11/2005 שעה 20:04)
בתשובה לגלגל מסתובב

השאלה שלי היא אם איסור אבר מן החי רלוונטי להפקת סטייק בשיטה הזו.

אתה יכול להיות בטוח שיהיה מי שירצה לאכול סטייק כזה. הטכנולוגיה מאפשרת תזונה בשרית ואידיאולוגיה צמחונית. מה רע?

http://www.faz.co.il/thread?rep=69641
בעיות כשרות?
גלגל מסתובב (יום שלישי, 08/11/2005 שעה 21:36)
בתשובה ליובל רבינוביץ

בס''ד.

לאיסור אבר מן החי יש מגבלות של גודל החלק שנחתך וכו'. אם מדבר במשהו כל כך קטן כפי שספר דר' בר-ניר, מלכתחילה אין בעיה.

חוץ מזה, יש מושג ''פנים חדשות באו לכאן''.

משהו שהיה אסור ועבר תהליך של שינוי קיצוני, כגון זרעים מפירות ערלה שצמחו, פג איסורם.

יש להניח שזה יהיה גם דינו של סטייק המעבדה.

http://www.faz.co.il/thread?rep=69644
עכשיו נחה דעתי
ישראל בר-ניר (יום שלישי, 08/11/2005 שעה 21:54)
בתשובה לגלגל מסתובב

אומנם אני עדיין לא רץ לסופרמרקט להזמין סטייק כזה, אבל אם וכאשר זה יבוא אדע שלא עברתי על מיצוות כשרות.

ושלא תהיה טעות, בעוונותי הרבים נסיתי פעם את המטעם הזה [צפרדעים] בנוסח המקובל הצרפתים, ולא כל כך התלהבתי ממנו (בלשון המעטה . . .)

http://www.faz.co.il/thread?rep=69645
עכשיו נחה דעתי
יובל רבינוביץ (יום שלישי, 08/11/2005 שעה 22:00)
בתשובה לישראל בר-ניר

תהיה חותמת „כשר בהשגחת הבדפא''צ”.

http://www.faz.co.il/thread?rep=69760
עכשיו נחה דעתי
נסים ישעיהו (יום חמישי, 10/11/2005 שעה 21:49)
בתשובה לישראל בר-ניר

בס''ד.

מזל שלא נדבקת מהצפרדע בנטיה לקרקר...

http://www.faz.co.il/thread?rep=69769
נסים ידידי,
ישראל בר-ניר (יום שישי, 11/11/2005 שעה 0:46)
בתשובה לנסים ישעיהו

חזקה על רמי שהוא חולק עליך בנקודה זו . . .

http://www.faz.co.il/thread?rep=69814
נסים ידידי,
נסים ישעיהו (יום שישי, 11/11/2005 שעה 13:04)
בתשובה לישראל בר-ניר

בס''ד.

רמי הוא בחור טוב עם נטיה חריפה לכיוון המחלוקת. הוא במחלוקת ולא חשוב עם מי ועל מה.

אתה יודע מה, עדיף שיחלוק עליך ועלי; שיפרוק את לחצי הנטיה הזאת עלינו; כך לא ישארו לו אנרגיות למחלוקת עם בני ביתו.

שלום בית זה הכי חשוב, כידוע.

שבת שלום ומבורך,
נסים.


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.