הטור שהפצתי אתמול זכה להרבה תגובות. חלקן שאלו ''אז מה אתה היית מחליט ועושה אילו היית היום בדרג מקבלי ההחלטות''?
זו שאלה שאיננה הוגנת. לאחר שורה של טורים שהפצתי בשנים האחרונות ואשר דנו במשבר החמור ברצועת-עזה, תוך בזבוז שנים של הזדמנות וצורך ליזום ולעשות, אני נשאל ונדרש להציע היום צעדים, כאשר כדור-השלג כמעט וכבר התנפץ בתהום.
במציאות הדברים העכשווית היום, התגובה החשובה ביותר היא במישור הטקטי. התשובה מצויה אצל שר הביטחון והרמטכ''ל. את ניהול המשבר הביטחוני בשטח, אם יפרוץ, אסור להשאיר בידי דרגים צבאיים מקומיים. על הרמטכ''ל ללוות מקרוב את ההתפתחויות לכל רוחב גיזרת הרצועה, והוא, ורק הוא – בתאום עם הדרג המדיני (שר הביטחון וראש הממשלה) – יוסמך להורות או לאשר פתיחה באש חיה. אסור להשאיר החלטה זו בידי צלף בודד בשטח.
כמחווה לתושבי עזה שבמצוקה, הייתי מורה מיד על הזרמת חשמל רצופה – 24 שעות ביממה. בה בעת הייתי מבטל גם את ההגבלות על אזורי הדיג ברצועה.
ומכאן למישור המדיני. בהוראת ראש הממשלה, שהוא גם שר החוץ. הייתי מורה לשגרירנו בוושינגטון לקיים פגישות דחופות עם מזכיר המדינה ועם צמרת המימשל במטרה להקים בהקדם האפשרי צוות בינלאומי לטיפול בבעיות הרצועה, ולזמן מיד ועדה אשר תכין, תוך חודש ימים, תוכנית פעולה לפתרון בעיות הרצועה ותושביה. כמו כן היה הנשיא האמריקאי מודיע כי הסכום שקיצץ הנשיא מתקציב סוכנות הסעד והתעסוקה – אונרא – יועמד מיד כולו להתערבות ברצועה.
השגריר
דרמר אף יונחה להודיע כי ישראל:
א. פותחת את הגבול לכניסה מבוקרת של פועלים עזתים בישראל. בעבר מנתה אוכלוסיית פועלים זו כחמישים אלף עובדים;
ב. הסגר הימי יוקל ואניות תוכלנה להגיע לפרוק ולהעמיס מטענים בעזה, כאשר צוות בינלאומי יפקח במקום אחר הנעשה;
ג. ישראל תזרים מיד תרופות שנעלמו לחלוטין ממחסני הממסד הרפואי שברצועה;
ד. תלמידים יוכלו לצאת ללימודים בשטחי הגדה המערבית או בירדן, כאשר בקשותיהם תאושרנה תוך בירוקרטיה מינימלית.
כן, אני מודע לכך שאנו נוטלים בכך סיכונים ביטחוניים, אך ברצוני לצטט דברים ששמעתי ממרואיין ישראלי אשר התייחס לסכנות הביטחון באזור התעשייה של ברקן – ''הסיכונים הביטחוניים, אמר, קיימים בכל הארץ, גם בתל-אביב, ואיננו משביתים החיים בשל כך...''
ולבסוף, הייתי מבקש לפתוח מיד בערוץ שיחות
חשאי עם הנהגת החמאס, כן אם אלה שמבקשים את השמדת ישראל, שיחות לברור כל הסוגיות שעל הפרק, לרבות, כמובן, החזרת גופות חללינו.
רצועת עזה, על שני מיליון תושביה היא שכנתנו והיא עובדה קיימת. עמה נצטרך לחיות. אין בידינו להחליפה בשוויצריה.