פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
פינת האנקדוטה: הכה את המומחה
ישראל בר-ניר (יום ראשון, 01/01/2006 שעה 11:00)


הכה את המומחה

ד''ר ישראל בר-ניר



אחד ממאפייני דורנו הוא היווצרותו של מעמד חדש, אנשים שקריאת העתיד היא עיסוקם העיקרי. הכוכב התורן בימינו הוא ה''מייבין'' – יודע כל שהפך להיות חלק בלתי נפרד של סדר היום. בכל אשר תפנה, בתקשורת או באקדמיה, אתה נתקל בו. אין זה כלל משנה מה הנושא, תמיד יימצא לו מומחה. בימים קדומים אנשים כאלה היו ידועים כידעונים או בעלי אוב, ומנהיגים היו משחרים לפתחם לפני קבלת החלטות גורליות. כל המומחים האלה, ללא יוצא מן הכלל, יודעים לספר לנו מה עומד לקרות אם רק יינקט צעד כזה, או מה יקרה אם לא יינקט צעד אחר. כולם, ללא יוצא מן הכלל, מומחים בלמצוא סיבות לאחר מעשה מדוע לא קרה מה שהם הבטיחו שיקרה, למרות ששמעו לעצתם. את אימרת חז''ל ש''מיום שחרב בית המיקדש, ניתנה נבואה לשוטים'', מכירים כולם, אבל אין זה מונע מכל אותם מאורות לקחת את עצמם ברצינות. מה שיותר גרוע, הם גם מאמינים שהציבור צריך להתייחס אליהם ברצינות ושאסון ייתרגש עלינו אם רק נעיז שלא ללכת בדרך אותה הם מתווים.

ספר שיצא לאחרונה בהוצאת פרינסטון, בשם ניתוחים פוליטיים של מומחים: מה ערכם? איך אפשר לדעת? (Expert Political Judgment: How Good Is It? How Can We Know?), עוסק במעמדם של המומחים האלה המציפים אותנו חדשות לבקרים בניתוחים, פרשנויות ותחזיות. מחבר הספר, פיליפ טטלוק (Philip Tetlock), הוא פסיכולוג מאוניברסיטת ברקלי, והספר מהווה סיכום של מחקר שהוא ניהל במשך קרוב ל-‏20 שנה.

המסקנה העיקרית של טטלוק היא שיכולתם של כוכבי התקשורת, מאורות האקדמיה ו''צוותי חשיבה'' (Think Tanks) השונים בכל מה שקשור לחיזוי העתיד, איננה עולה על זו של שאר האדם. מה שנכון הוא שיש להם ''מחסן תחמושת'' שלם של תרוצים, הסברים והצטדקויות. הם אף פעם אינם טועים. המציאות פשוט איננה ''מבינה'' אותם.

מידת הדיוק של תחזיותיהם של מומחים עומדת ביחס הפוך לביטחון העצמי, למעמדו התקשורתי ולעומק הידע של המומחה. קורא עיתונים ממוצע, העוקב אחרי החדשות באופן סדיר, מצליח בדרך כלל לחזות את העתיד בוודאות שאיננה נופלת מזו של המומחה-פרשן המצוטט בעיתון או מעל מסך הטלוויזיה.

לצורך המחקר, טטלוק פנה ל-‏284 מומחים המתפרנסים מ''פרשנות וייעוץ בנושאים פוליטיים וכלכליים'' (commenting or offering advice on political and economic trends). המומחים התבקשו להעריך את הסיכוי שדברים מסויימים ייקרו או לא ייקרו, הן בתחומי ההתמחות שלהם והן בתחומים שלא בשטחי התמחותם (שאלות לדוגמא היו ''האם יבוא קץ למישטר האפארטהייד בדרום אפריקה ללא אלימות'', ''האם גורבצ'וב יודח בהפיכה צבאית'', ''האם קנדה תתפרק'', ''האם ארה''ב תצא למלחמה במפרץ הפרסי'' וכיוצא באלה). בתום המחקר, בשנת 2003, היו בידי טטלוק 82,361 תחזיות של אותם המומחים. בין השאר, המומחים התבקשו להסביר על מה הם ביססו את התחזיות שלהם, ולהגיב על המקרים בהם התחזיות לא התממשו. הם גם התבקשו לתאר את תגובותיהם למידע חדש שלא תמך בקביעותיהם הקודמות, וכן להעריך את הסיכוי שתחזיות מתחרות תתאמתנה.

בכל אחת מהשאלות, המומחים התבקשו להעריך באחוזים את הסיכוי של שלושה תרחישים אפשריים: המצב הקיים ימשיך ללא שינוי (סטטוס קוו), המצב הקיים ישתנה לטובה (למשל צמיחה כלכלית, הרחבת זכויות הפרט והחופש או סיום מצב לוחמה), והמצב הקיים ישתנה לרעה (למשל, שפל כלכלי, דיכוי החופש או פרוץ מילחמה). השוואה בין אחוזי הסבירות שהמומחים ייחסו לתפתחויות השונות לבין אחוז המקרים בהם ההתפתחויות האלו אכן התרחשו בפועל הראתה שללא יוצא מן הכלל המומחים ''פיספסו'' בגדול. התוצאות היו הרבה יותר גרועות ממה שהיה מתקבל לו היו מייחסים באופן שרירותי הסתברות שווה (33 אחוז) לכל אחד מהתרחישים. טטלוק מצא גם שלא היה הבדל משמעותי בין הצלחתם של המומחים לחזות את העומד לקרות בתחומי ההתמחות שלהם לבין הצלחתם בתחומים בהם לא היה להם יידע מיוחד. לדעתו של טטלוק, לעתים קרובות עודף ידע גורע מהיכולת להגיע לתחזית מהימנה – בחינת ''מרוב עצים לא רואים את היער''. דווקא מומחים בעלי מוניטין, הנהנים מיוקרה בין לאומית שכולם מייחלים למוצא פיהם, נוטים לפתח עודף ביטחון עצמי, ומאבדים את היכולת להפריד בין דעותיהם האישיות לבין המציאות.
במאמר מוסגר, אחת ההשמצות הנפוצות על הנשיא רייגן היתה שרעייתו נהגה להתייעץ עם אסטרולוגים ושהוא קיבל לפחות חלק מהחלטותיו בהשפעתם. אינני יודע אם הסיפור הזה נכון או לא, אבל אין לי ספק שהעצות שלהם לא יכלו להיות יותר גרועות מאלו שקבל מהמומחים המועסקים בשכר מלא ע''י מחלקת המדינה.

כתרגיל מעניין, הניו יורק טיימס של ה-‏30 לדצמבר, לקראת ראש השנה האזרחית, מציג רשימה של נושאים עבורם הקורא מתבקש להכין תחזיות של ההתפתחויות הצפויות בשנת 2006 (The Office Pool, 2006). כל אחד יכול להכין לעצמו רשימת תחזיות אותה הוא יוכל להשוות בסוף השנה עם מה שקרה בפועל וכן עם התחזיות של המומחים.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 


רק תשובה אחת
רוני קליין (יום ראשון, 01/01/2006 שעה 13:26) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מתי שמענו לאחרונה על מיסטיקן שזכה בלוטו ?????

כנ''ל לגבי כל ה''חוזים'' לסוגיהם.

ההסטוריה לעולם אינה חוזרת על עצמה. ויש האומרים שהיא חוזרת רק כפארסה.
_new_ הוספת תגובה



אשתו של ריגן
ע.צופיה (יום ראשון, 01/01/2006 שעה 16:20) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

לגבי אשתו של ריגן זה מובן.הרי התחתנה עם כוכב.אז עם מי רצית שתתייעץ? עם מומחים לכוכבים!
_new_ הוספת תגובה



ממצאים מעניינים
דוד סיון (יום ראשון, 01/01/2006 שעה 18:21) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

קצת קשה לחוות דעה ללא שקראתי את הספר. ממה שהצלחתי להבין מדיווחים על הספר הרי שעיקר עיסוקו הוא בתחזיות פוליטיות. כך בסקירה של אמאזון (http://www.amazon.com/gp/product/product-description...) וכך בדיווח של בן-דרור ימיני (http://www.nrg.co.il/online/1/ART1/026/970.html).

אבל גם בדיווח שלך, ישראל וגם אצל בן-דרור מודגש שהמומחים מתחומים אחרים (כמו כלכלה, אסטרטגיה ועוד) סובלים מבעיה קשה - התחזיות שלהם לא טובות יותר מאלו של האדם הפשוט.

מצד שני, כבר מזמן למדנו שיכולת החיזוי היא אחת המטרות החשובות של ההתמחות. מכאן עולה השאלה האם יש טעם בהתמחות בכלל? מה על המדעים ''המדוייקים''?

נדמה לי שהתשובה הנכונה היא בכיוון שלמומחה יש יתרון על האדם הפשוט אם הוא מכיר במגבלות הללו שטטלוק מציג (http://www.newyorker.com/critics/books/articles/0512...).
_new_ הוספת תגובה



מה שמייחד את המדעים המדוייקים
ישראל בר-ניר (יום שני, 02/01/2006 שעה 0:38)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

היא יכולת החיזוי - זה למעשה המיבחן החשוב ביותר של תיאוריה מדעית. ניתן לאמר שעצם ההגדרה של תיאוריה מדעית היא פועל יוצא של יכולתה לחזות תוצאות מראש.

אבל מה שעוד מייחד את המדעים המדוייקים הוא שבדרך כלל הם עוסקים במערכות עם מספר מוגבל של פרמטרים המוגדרים היטב.

חיזוי בתחומי הפוליטיקה והכלכלה מתבסס בדרך כלל על הנחות שאין כל דרך לאמת אותן לפני שהחיזוי מתממש או לא. גם העובדה שמדובר בתגובות של בני אדם למצבים מקשה על חיזוי מהימן כי זה דבר שאף פעם אי אפשר לדעת אותו בוודאות.
_new_ הוספת תגובה



שם התואר - זה מה שמייחד אותם
דוד סיון (יום שני, 02/01/2006 שעה 5:18)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

היתרון של ''המדעים המדוייקים'' הוא היכולת לבודד פרמטרים מן המציאות בתנאי מעבדה. בכל זאת, אני חושש ישראל שאם תבדוק באמת, תמצא גם תחזיות לא נכונות ב''מדעים המדוייקים''. זה בעיקר נכון כאשר נתקלים במקרים בהם לא כל הפרמטרים הופרדו לתנאי מעבדה או שלא ניתן היה.

במדעים ''הלא מדוייקים'' אי אפשר לבודד פרמטרים מן המציאות בתנאי מעבדה. זהו כמובן החיסרון העיקרי שלהם. יחד עם זאת ניתן לחזות תוצאות של תהליכים וכיווני התפתחות שלהם.

כבר דנו בזה בעבר, מומחה שמתבסס על הנחות שאי אפשר לאמת אותן, או שאינו מגדיר את מגבלות התחזית שלו עשוי לפספס. למשל במציאות של העשורים האחרונים יודעים לחזות את טווח שיעורי האינפלציה מראש ולהקדים תרופה ''למכה''. אבל התוצאה לא מאד מדוייקת: אין בטחון אם האינפלציה הנובעת תהיה 2.25% או 2.5% או 3.0%. האם זה ממש משנה?

התשובה היא לא. מכאן שגם במדעים ''הלא מדוייקים'' יש יכולת חיזוי.
_new_ הוספת תגובה



וודאי שישנן טעויות במדעים המדוייקים
ישראל בר-ניר (יום שני, 02/01/2006 שעה 8:28)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אם כי מספרן הוא קטן לעין שיעור ממה שמקובל בפוליטיקה או בכלכלה.

ההבדל הוא שתחזיות במדעים אינן של ''מומחים'' אלא נעשות בידי אנשים בעלי ידע אמיתי. תחזיות של תיאוריות מדעיות אף פעם אינן ספקולציות.

יש לך טעות בסיסית בהבנת המושג ''מדעים מדוייקים''. התואר ''מדעים מדוייקים'' איננו בא לאמר שהתחזיות או המדידות או החישובים הם מדוייקים. התואר הזה אומר שניתן להעריך באופן כמותי ומדוייק את השגיאה. זו הסיבה שביולוגיה למשל, איננה ''מדע מדוייק''. גם כימיה (למעט כימיה פיסיקלית) על כל ענפיה איננה מדע מדוייק. לדוגמא, כשמשגרים חללית או לוויין לחלל החיצון אפשר לחזות את מקומם בכל רגע ורגע ולדעת בדיוק מירבי מה השגיאה בתחזית הזאת.

תחזיות של ''מומחים בפוליטיקה ו/או כלכלה, לא רק שאינן מדע מדוייק, הן בכלל לא מדע. הבסיס למרבית התחזיות האלו הוא האגו של החוזה (זה כולל למשל את קרוגמן שאתה כל כך מעריך את דעותיו) ולא שום דבר אחר.
_new_ הוספת תגובה



גם תחזיות אחרות הן לא ספקולציות
דוד סיון (יום שני, 02/01/2006 שעה 13:07)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אם הבנתי אותך נכון, לפי מה שכתבת עיקרו של דבר הוא בהערכת השגיאה באופן מדוייק בכל רגע נתון. על כן אתה אומר ''תחזיות של תיאוריות מדעיות אף פעם אינן ספקולציות''. שני העקרונות הללו מקובלים עלי. ובכל זאת כאשר מדברים על שגיאה המשמעות היא שלא כל הפרמטרים ידועים או שערכיהם לא מדוייקים. מה קורה כאשר מצטרף גורם בלתי צפוי לאחר שהחללית שוגרה? הרי זו המשמעות של התרסקות הקולומביה. לא כן?

אתה טוען ש''הבסיס למרבית התחזיות [בתחומים שלא כללת במדעים המדוייקים] האלו הוא האגו. אבל כבר כתבתי שישנן תחזיות שלא קשורות באגו - הן מבוססות על ידע, פרמטרים וקשרים פונקציונליים ידועים. כך למשל מנהלים מדיניות מוניטרית ושומרים על גובה האינפלציה כבר עשרות שנים.

למרות אסון הקולומביה ודומיו, הרקורד של המדעים המדוייקים בכל זאת הרבה יותר מוצלח. יחד עם זאת, הידע בתחומים שבהם עוסק הספר התקדם מאד בעשרות השנים האחרונות וכושר החיזוי השתפר מאד (תחזיות של אינפלציה וצמיחה...).

לא קראתי את הספר ולכן אינני יכול לדעת מהן התחזיות שנכנסו למחקר של פרופסור טטלוק (שגם הוא לא בדיוק מדען). יחד עם זאת, נדמה לי שהתחזיות אותן חקר הן הערכות אצבע של ''מומחים'' המוכרים מהתקשורת. במקרה כזה אם היה מגייס מומחה לפיזיקה מהסוג הזה התוצאות לא היו יותר טובות.....

תיקון: אני מעריך את הידע של קרוגמן בכלכלה. הישגיו הם מאד מכובדים. לפעמים אני מעריך גם את דעותיו בנושאים אקטואליים, אלא אם הן מלאות בענייני אגו.
_new_ הוספת תגובה



האסון של קולומביה לא נגרם בגלל
ישראל בר-ניר (יום שני, 02/01/2006 שעה 21:28)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

''הצטרפות גורם בלתי צפוי אחרי השיגור''. מאיפה לקחת את השטות הזאת. זו היתה תוצאה ישירה של עירבוב שיקולים והערכות של ''מומחים'' בפרוייקט מדעי, במקום להשאיר את ההחלטות בידי מדענים.

יש ב NASA המון פוליטיקה, וכמעט כל ההחלטות החשובות ביותר הן בידי אדמיניסטרטורים ופוליטיקאים שמה קובע אצלם זה התקציב ואיך לחסוך בו, ואיך לקדם את הקריירה האישית שלהם.
_new_ הוספת תגובה



היה כשלון בחיזוי
דוד סיון (יום שני, 02/01/2006 שעה 22:06)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כאשר אתה כותב על מדעים הלא מדוייקים אתה לא מבחין בין הגורמים שמכשילים את החיזוי. לעומת זאת יש לך הסברים טובים שלכאורה משימה שבנויה על יכולת חיזוי מדוייקת נכשלת. אתה קורא לילד בשמו פוליטיקה (אגו). מעורבות הפוליטיקאים, שיקולים זרים, היא אכן יותר חמורה במדעי החברה. הסיבה הפשוטה היא שהפוליטיקאים שלא מבינים מתעקשים לעסוק בחיזוי בעוד שבמדעים המדוייקים הם יותר צנועים ומוכנים להניח שהם לא מבינים. אלא שזה לא הכרח המציאות.

כאשר כלכלן טוב מנטרל את העמדה הפוליטית שלו ממעשה החיזוי, כאשר הוא מנטרל שיקולים זרים, הוא יכול להצליח לא רע בחיזוי.
_new_ הוספת תגובה



הבעיה היא
ישראל בר-ניר (יום שלישי, 03/01/2006 שעה 2:42)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

ש''כלכלן טוב שינטרל את העמדה הפוליטית שלו ממעשה החיזוי, וינטרל שיקולים זרים, ולכן יוכל להצליח לא רע בחיזוי'' לא יזכה לשום במה מעליה יוכל להשמיע את דבריו, כי זה לא יביא כותרות.
_new_ הוספת תגובה



הנושא היה יכולת חיזוי
דוד סיון (יום שלישי, 03/01/2006 שעה 5:56)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

התחלת מכך שהמחקר של טטלוק גילה, הראה והציג נתונים שתחזיות של מומחים מסויימים (מתחומי המדעים הלא מדוייקים) לא מתממשות. מצד שני טענת שתחזיות של אנשי המדעים המדוייקים יותר מוצלחות (בגלל היכולת לחזות בדיוק את השגיאה.....). אבל כעת אתה טוען שיכולת החיזוי עליה אתה (והספר?) מדבר היא בעצם יכולת להשיג במה וכותרות.

מי שהיעד העיקרי שלו במה וכותרות עבור עצמו או הקליינטים שלו (כמו האיש שמוזכר במדור של דריהר) הוא סוכן השפעה ולא איש שמעביר ידע ותחזיות. אם התיזה הראשית של הספר עוסקת ב''מומחים'' כאלו (שהם יכולים להיות גם כאלו מהמדעים המדוייקים) אני לא ממש מופתע. לא מוכרח להיות קשר בין הידע האקדמי שהם רכשו והתחזיות שהם מציגים על ה''במה'' וב''כותרות''.

זה מזכיר לי את שר האוצר לשעבר שבעקבות נתוני הצמיחה הכלכלית, טען בימים האחרונים שכבר לפני שנתיים הוא 'הבטיח צמיחה של 5% ותוספת של 200 אלף מקומות עבודה'. הוא כמובן לא ציין מה היה לוח הזמנים של ה''הבטחה''.
זה גם מזכיר לי את ה''מומחה'' שציין כאן שהוא חזה את התפרקות בריה''מ והודיע שגם ארה''ב בדרך. גם הוא לא ידע על לוח זמנים של התחזיות שלו.

שיקולים זרים כבר אמרנו. לא?
_new_ הוספת תגובה



דויד, אתה לא מרגיש שאתה לגמרי off?
ישראל בר-ניר (יום שלישי, 03/01/2006 שעה 6:41)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

כל הנושא של האנקדוטה התייחס לניתוחים, פרשנויות ותחזיות של כל מיני ''מומחים'' שמתיימרים לקרוא את הנולד. אתה משום מה מתעקש להגדיר אותם כשייכים ל''תחומי המדעים הלא מדוייקים'' בשעה שעבור רובם ככולם עצם השימוש במילה מדע הוא עלבון לשכל הישר.
במדע אין ''תחזיות'' (לא כל שכן פרשנויות או ניתוחים של המצב). במדע יש תיאוריות אותן מאששים או מפריכים באמצעות ניסויים ו/או מדידות. וכאשר תיאוריה מופרכת או עוברת רוויזיה עקב גילוי ממימצאים חדשים אף אחד לא מחפש תרוצים כדי להצדיק למה ה''תחזית'' לא עמדה במיבחן המציאות.
אדם שלמד ''מדעי המדינה'' (עד היום אני תוהה מי המציא את המושג המצחיק הזה) הוא באמת מדען? אפילו אם יש לו תואר ד''ר זה לא יעשה ממנו מדען. אדם שיש לו דוקטורט בסיפרות הוא מדען? בכל זאת אתה נתקל במושג ''מדעי הרוח'' (מושג שלמיטב ידיעתי לא קיים באף שפה חוץ מעברית).
הכלכלה נמצאת אי שם באמצע. חלקים ממנה בהחלט עונים על הקריטריונים של מדע בעיקר בשל השימוש בכלים מדעיים, אבל חלקים גדולים מאוד הם ספקולציות טהורות. העובדה שכלכלנים שונים יכולים להגיע למסקנות שונות (ולעתים מנוגדות לחלוטין) על סמך אותם נתונים אומרת את הכל. במדע דבר כזה לא יכול לקרות.
_new_ הוספת תגובה



מצטער אבל טעות בידך
דוד סיון (יום שלישי, 03/01/2006 שעה 7:24)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הצגת נושא עם הדגשה על תחזיות בנושאים פוליטיים וכלכליים. וזאת גם ההדגשה של דברים אחרים שנכתבו על הספר. זו לא ההתעקשות שלי.

אחר כך כתבת ''תחזיות של תיאוריות מדעיות אף פעם אינן ספקולציות'' (תגובה 72405). ועוד הוספת ''שניתן להעריך באופן כמותי ומדוייק את השגיאה''. לכן התייחסתי לתחזיות וגם לאלו של מודלים שאתה מגדיר כמדעיים.

מאחר וכאן אתה הסמכות בעניינים מדעיים אני מקשיב לך וקורא את דבריך בעיון. אם אני טועה לדבריך יש חלק בכך. דבר אחרון. אני חושב שבכל דיסציפלינה אקדמית מסתובבים ומתפרנסים ספקולנטים, גם במדעים. אבל במדעים הם מיעוט קטן.
_new_ הוספת תגובה



הערה נוספת
ישראל בר-ניר (יום שלישי, 03/01/2006 שעה 6:52)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

המחקר של טטלוק התייחס במפורש ל''ניתוחים פוליטיים'' ולערך שיש לייחס להם (זה גם משתמע בברור משם הספר שהוא כתב) ולא ל''תחזיות של מומחים מתחומי 'המדעים הלא מדוייקים' ''.
_new_ הוספת תגובה



אם כך אז טעיתי, אבל
דוד סיון (יום שלישי, 03/01/2006 שעה 7:39)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

בתחילה אכן חשבתי שבאמת מדובר בנושא הפוליטי. אבל כאשר כתבתי את ההודעות כבר חשבתי על משהו יותר רחב. בכך טעיתי. אבל:

במאמר כתבת: ''המומחים התבקשו להעריך באחוזים את הסיכוי של שלושה תרחישים אפשריים: המצב הקיים ימשיך ללא שינוי (סטטוס קוו), המצב הקיים ישתנה לטובה ..... בשנת 2003, היו בידי טטלוק 82,361 תחזיות של אותם המומחים''. על מה מדובר כאן אם לא על תחזיות?
_new_ הוספת תגובה



מה שאתה אומר נכון
ישראל בר-ניר (יום שלישי, 03/01/2006 שעה 17:27)
בתשובה לדוד סיון
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אבל כל התחזיות היו בתחום הפוליטי-מדיני.
_new_ הוספת תגובה



סוף, סוף...... !!
דוד סיון (יום שלישי, 03/01/2006 שעה 19:23)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

תודה.
_new_ הוספת תגובה



אתה מחמיץ את הפואנטה
רמי נוי (יום שני, 02/01/2006 שעה 0:10) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מומחים לא נועדו לחזות את העתיד - עיקר ייחודם היא ביכולתם המופלאה לתרץ את העבר. האזן כל יום להסברים מדוע הבורסה עולה או יורדת ותיווכח בתופעה במו אוזניך
_new_ הוספת תגובה



שוד ושבר - רמי, אני שוב בהסכמה מלאה אתך
ישראל בר-ניר (יום שני, 02/01/2006 שעה 0:27)
בתשובה לרמי נוי
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

נקודה שחורה נוספת בביוגרפיה שלך . . .
_new_ הוספת תגובה



נבואה איננה תחזית ותחזית איננה נבואה
צדק (יום שני, 02/01/2006 שעה 2:11) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

אבל לא ראיתי אף כותב מאמר בנושא שעמד בפיתוי ולא חיבר ביניהם.
נבואה איננה בוחנת עובדות ואיננה מנתחת אירועים,
נבואה היא לכאורה מנותקת מההווה לחלוטין.

המומחים מנתחים את הנתונים ועל סמך זה חוזים מה יקרה,
כמו שכל אדם עם ידע קטן יותר יכול לעשות.

הטעויות של המומחים נובעות לדעתי מסיבה אחת עיקרית,
והיא התעלמות מוחלטת מהפסיכולוגיה, ומהאופי של המעורבים.
וידוע שפסיכולוגיה של המונים ואופי של מנהיגים משפיעים
את ההשפעה החזקה ביותר על תהליכים ומהלכים.

אם מחר יאמר נגיד הבנק האמריקאי שהבורסה בניו יורק היא בועה,
לא חשוב מה מצבה הכלכלי האמיתי של ארה''ב ולא חשוב אם דבריו אמת,
התגובה המיידית תהיה מפולת בבורסה,
לאחר מכן הפסיכולוגיה של ההמונים תהווה גורם מכריע,
אם ההמונים יכנסו לפניקה הכלכלה האמריקאית בצרות גדולות.
ומי יכול לצפות את תגובת ההמונים?
(היה מקרה דומה בעבר, אבל אז סיפרו שהמפולת היתה בגלל תוכנת מחשב).

ניקח את ישראל, היום הכלכלה פורחת.
מה יקרה לכלכלה לאחר פיגוע טרור איסטרטגי אחד?
או במקרה ובמצרים מתבצעת הפיכה צבאית?

דוגמה אישית:
אני חזיתי את נפילת ברית המועצות, ואני חוזה גם את נפילתה של ארצות הברית.
ומדוע? כי אינני מומחה, אני בוחן את האנשים, את החברה ולא את התפאורה.

לא ידעתי מתי ברית המועצות תיפול, אבל היה ברור לי שיצור כזה לא יכול לשרוד,
מדינה המחזיקה בתוכה עשרות עמים המדברים עשרות שפות בתנאי דיכוי,
החיה בהסתגרות, בתוך שקר, המשעבדת את עצמה וכלכלתה לצבא,
לא תשרוד זמן רב, ולא חשוב כמה טילים גרעיניים וכמה צוללות גרעיניות יש לה.

ארה''ב נמצאת במצב דומה במקצת, בין האזרחים האמריקאיים אין שום דבר מחבר,
חוץ אולי מסמרטוט עם כוכבים, שיר, ופוטבול.
מה שמחזיק את האזרחים ביחד זה המצב הכלכלי הטוב.
הקריסה תגיע כאשר ארה''ב תיקלע למצב כלכלי קשה ואז היא תתפרק לחלקים,
לפי מדינות, קבוצות אינטרסים, קבוצות אתניות..
_new_ הוספת תגובה



המומחים אינם מקבלי ההחלטות
עמיש (יום שני, 02/01/2006 שעה 15:49) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

בנושאים לאומיים מי שמקבל החלטות הם המנהיגים ולא המומחים. על מומחה גם לא מוטלת שום אחריות ובודאי שלא באים אתו חשבון אם הוא טועה.
המבחן הוא של מנהיגים, מעניין לבחון אילו מנהיגים קבלו החלטות נכונות והלכו בכוונים נכונים.
אותו דבר אמור לגבי מנהיגים צבאיים, הם מקבלים את כל המידע שהם יכולים לעכל ואז מחליטים. יש מנהיגים צבאיים שמחליטים נכון ויש כאלו שלא.
מעניין לבחון גם שאלה זו.
וגם מדענים טועים כמובן. ויש בהם כאלו שצודקים.
_new_ הוספת תגובה



יותר מזה
רום הראל (יום שלישי, 03/01/2006 שעה 10:52) הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

הבעיה היא חמורה יותר. אין זכות קיום למומחה שאומר שאינו יודע מה יהיה, זו חלק מהציפיה של הנעזרים במומחים. אבל מומחה אמיתי יודע שהתפקיד שלו זה לפתוח את העיניים למקבל ההחלטות ולפסול דברים שידוע שאינם עובדים ואיך לנסות בזהירות שינויים.

רוב המומחים לא יודעים איך לעשות זאת, מכיוון שהם לכודים בחשיבה קווית [זה המכשול הבא שעלינו להסיר מחשיבה חופשית ויצירתית] ולכן כשמתחילים לחשוב ב''עיקר וטפל'' מאבדים את התמונה הכללית, כמו טיל שלא ידע בזמן להיפרד ממיכל דלק ריק וזה מושך אותו כלפי מטה.

והפחד האוחז במקבלי ההחלטות מול אותם מומחים משתק....
ויש קולות אחרים, השאלה כמה עמוק צריך להיות הזעזוע והמשבר כדי לעבור למומחיות מסוג חדש.
_new_ הוספת תגובה



כדאי לשים לב
ישראל בר-ניר (יום שלישי, 03/01/2006 שעה 17:33)
בתשובה לרום הראל
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

שכל המחקר וכן הספר שנכתב בעיקבותיו עסק ב''מומחים'' (מומחים במילעיל ולא במילרע). זה מה שממלא את התיקשורת - פרשנות וחיזוי בעיתונות, ברדיו ובטלוויזיה. האנשים האלה עסוקים בעיקר בטיפוח האגו של עצמם ושל המראיינים שפונים אליהם.
_new_ הוספת תגובה



כדאי לשים לב
רום הראל (יום רביעי, 04/01/2006 שעה 8:11)
בתשובה לישראל בר-ניר
הדפס תגובה/פתילקישור ישיר לתגובה זו

מה זה משנה? הבעיה של אובדן התמונה הכללית ריכוז היתר במדדים והפחד האופף אותם נכונים לכל סוג של מומחים כיום, מרופא השיניים שלי שמתעסק בשן ולא בי וכלה בכלכלן שעוסק במדדיו ויכול לשיר שיר הלל ליציבות המשק כשהחברה נהרסת
_new_ הוספת תגובה




חפש בתגובות שבדיון זה:     חיפוש מתקדם...

חזרה לפורוםהדפסה עם תגובותתגובה למאמר


מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי