לפני כשבוע, יום לפני ליל הסדר, בקרתי חבר אשר ישב 'שבעה', לניחום אבלים. בדרך הטבע, ערב החג הממשמש ובא, נסובה השיחה על דיני אבלות ודיני החג. הופתעתי לשמוע כי ב-1955 חיבר דוד בן-גוריון את 'הגדת הקוממיות'', הגדה קצרה שנכתבה בסגנון וברוח ההגדה המסורתית.
עם שובי הביתה, גלגלתי ב''גוגל'' ומצאתי מיד את הגדת בן-גוריון, הגדה אותה חיבר בימים שפרש מן הממשלה והתגורר עם פולה רעייתו. בצריף המפורסם שבשדה בוקר.
ישבתי ועיינתי בנוסח ההגדה של בן-גוריון ומצאתי את סיפור יציאת מצרים מתורגם לימינו אנו. את מקום פרעה והמצרים שבהגדה תפשו ארנסט בווין הבריטי וצבאות ערב. הקדוש ברוך הוא איננו מוזכר ואיננו מופיע בהגדת בן-גוריון, את מקומו יורשים ארגון ההגנה ההופך לצבא הגנה לישראל.
ויבואו צבאות מצרים ובבל ועמון וארז הלבנון, ועימם ערב רב, להילחם בישראל.
וירם ישראל את המטה ומחיק ה'הגנה' זינק צבא-הגנה-לישראל. בתחילה במתי מעט ובנשק קל. אבל מיום ליום הלך צה''ל וגדל, ויהי לכוח גדול ואדיר, והרביץ עשר מכות במצרים ובבני בריתם, ויגרש אותם מהארץ... ותיכון המלוכה בישראל, כמה שנאמר – בכל דור ודור עומדים עלינו לכלותנו וקשי ערפנו וכוחנו מצילנו מידם.
ובן חלוצאי היה אומר: כל מי שלא אמר שלושה דברים אלה בפסח, לא יצא ידי חובתו. ואלו הם: ביטחון העם, יישוב השממה וקיבוץ גלויות.
עד כאן עיקרי ההגדה משדה בוקר.
נשאה חן בעיני ההגדה של תקומת ישראל, אך לא אהבתי את קריאתה בערב ליל הסדר והמרתה את סיפור יציאת מצריים.
מעמדו של בן-גוריון בישראל ובעם היהודי אפשרו לו, אילו ביקש, להשאיר את ליל הסדר במתכונתו בת אלפי השנים, ולהשפיע על אופיו של חגנו החדש – יום העצמאות. ראוי שתיכתב הגדת העצמאות, אותה יקראו בכל בית בישראל ביום העצמאות. נס העצמאות איננו נופל מנס יציאת מצרים. ראוי שייכתב וראוי שייקרא וישונן ביום חג העצמאות.
היום, בשנה ה-71 להקמת המדינה, עדיין חיים עימנו הגיבורים שחוללו את הנס. את סיפור גבורתם יש להעלות על הכתב בהגדה מיוחדת.
מי יחברה ומי יכתוב? בן-גוריון כבר איננו עימנו, ולא הייתי מפקיד המלאכה על חבורת הפוליטיקאים שבשלטון.
לו היה הדבר בידי היה נשיא המדינה מכנס חבורה של יודעי היסטוריה ואנשי רוח ומפקיד בידם המלאכה.
אדוני, כבוד הנשיא ראובן ריבלין, אני קורא לך להרים הכפפה, בטרם יהא זה מאוחר מדי.