ב-1944, עם סיום לימודיי בבית הספר התיכון, התגייסתי לפלמ''ח. זו הייתה תחילתה של תקופת שרות בטחוני הנמשכת עד היום, עם מדים וללא מדים. בכל שלב היו לי מפקדים, בדרגות שונות, ובה בעת הייתי אנוכי מפקדם של אלפי לוחמים.
לא תמיד הייתי שלם עם כל ההחלטות שהתקבלו ועם הפקודות שקיבלתי וביצעתי, אך מעולם לא היה לי ספק שעליי למלא אחר הפקודות, ועל הצד הטוב ביותר.
בכל אותן שנים מעולם לא שאלתי ומעולם לא ידעתי מה הן העמדות הפוליטיות של מפקדיי או של פיקודיי. לא שאלתי ולא ידעתי ולא היה בכך כדי לשנות במאומה את החלטותיי.
ב-1976, במהלך מבצע שחרור החטופים באנטבה, נהרג יוני נתניהו. יוני היה מפקד סיירת מטכ''ל, יחידה שהייתה כפופה במישרין לי, ראש אמ''ן. לא ידעתי (אגב, גם לא היום) מה היו דעותיו הפוליטיות של יוני. שנה קודם לכן נהרג אל''מ עוזי יאירי, בעת ניסיון חילוץ החטופים במלון ''סבוי'' שליד חוף הים של תל-אביב. עוזי היה בעברו מפקד סיירת מטכ''ל, ולאחר מלחמת יום הכיפורים שרת תחתיי, בחטיבת המחקר באמ''ן. גם דעותיו הפוליטיות שלו לא היו ידועות לי.
אני מציין עובדות אלה שלא על מנת לומר שמידע זה לא היה דרוש לנו באותה עת, אלא להיפך – אני מזכיר זאת כיוון שזה סוד כוחו של צהל. אנו שרתנו אז ומשרתים גם היום את האינטרס הלאומי של ישראל, דעותינו הפוליטיות-האישיות באות לכלל ביטוי רק מדי מספר שנים, בעת שאנו נדרשים לשלשל את המעטפה לתיבת הקלפי ביום הבחירות.
בעוד שישה שבועות ניקרא שוב להצביע בבחירות לכנסת. זה לראשונה שמערכת הבחירות, ומשני הצדדים, לדאבון לב, איננה מבטאת את חילוקי הדעות בשאלות הלאומיות. הוויכוח היום כולו אישי, מסע הבחירות - כולו הטלת בוץ ורפש על מנהיגי הצד האחר.
לא הייתי כותב ומפיץ טור זה היום אילמלא ראיתי את הכותרות של השבוע – ''קמפיין הקברים של הליכוד'', ואת התמונה שברקע – חלקת חללי הל''ה אשר נפלו במלחמת העצמאות.
היכרתי את הנופלים שם. רובם היו חבריי, ומפקדם, דני מס, היה גם מפקדי באותם ימים.
כאז, כמו היום, לא ידעתי מה עמדותיהם הפוליטיות. אז, כמו היום, ידעתי כי עצם הצגת שאלה זו לא רק שלא תתרום להצלחת המשימה. להיפך - היא תחבל בדבר החשוב ביותר, במכנה המשותף והלאומי. אנו צבא העם כולו, על כל מפלגותיו ועמדותיו.
ואני מסתכן אולי באמירה נועזת – מי שמחפש פוליטיזציה בצה''ל, מי שמציג כך את הדברים, הוא זה שתוקע את הסכין בלב ליבה של האחדות הלאומית שלנו.