מדי שבוע, לאחר שהטור השבועי שלי מופץ, אני מקבל תגובות קוראים. רובן – מזדהות עם הטור, אך מדי פעם – גם ביקורתיות. קבעתי לעצמי כלל שלא להתעמת עם השואלים והמסתייגים מחשש שהדבר עלול לגרור אותי לוויכוח שאין לו סוף.
הפעם החלטתי לחרוג ממדיניות זו.
לפני חודש, ב-10 בנובמבר, הפצתי טור ''
כיבוש איננו קשקוש'', טור-תגובה להצהרה של ראש הממשלה.
אחד מקוראי הטור התייחס לדבריי במספר הערות תמיכה בהצהרת ראש הממשלה, תוך פריסת מספר הערות-עובדות (לטענתו) שאני מביאן להלן:
- קווי שביתת הנשק מ-1949 גם הם היו גבולות בלתי מוכרים;
- הכיבוש הישראלי הסתיים עם החתימה על הסכמי אוסלו, משהוקמה הרשות הפלשתינית;
- החזרנו את סיני כולה למצרים;
- נסוגונו מרצועת עזה ומסרנוה לפלשתינים;
- הגולן הוא חלק ממדינת ישראל;
- הפלשתינים, אגב, כאשר הם מדברים על ''סיום הכיבוש'', מתכוונים חזרה לגבולות פלשתין שמלפני 1948.
שורת הערות-טענות אלה מקובלת ללא ספק על רבים (ואולי אף על הרוב) בישראל, אלא שלדאבון לב – להוציא הנסיגה מסיני והחזרת השטח לידי המצרים – אין הסכמה בעולם לכל שאר הנקודות שהעלה המגיב, ואלו הטור שלי, והעמדה שבקשתי להציג, זו ההתייחסות למדיניות ההתנחלות הישראלית של מרבית מדינות העולם, לרבות הטובות שבידידותינו.
בטור שכתבתי לפני חודש טענתי כי איננו יכולים להתעלם מדעת הקהל בעולם, כאשר זו מטיבה להבחין בין צעדים שנקטה ישראל ואשר זכו לתמיכה וגיבוי בינלאומי לבין עובדות שיצרנו בשטח ואשר עדיין אינן מוכרות ומקובלות.
אתחיל בעובדה שאיננה נכללת בטענות הכותב – במאי 2000 נסוגה ישראל מלבנון. היה זה מהלך שנעשה בתאום עם המערכת הבינלאומית, ואנו חיים מאז בצפון לאורך גבול מוכר ומאושר, ממש כשם שאנו יושבים על גבול מוסכם בזירת מצריים וירדן.
זה איננו, לדאבון לב, מצבנו בזירת הגולן וביהודה ושומרון.
לא מכבר, משהחלו להתייצב מחדש גבולות סוריה לאחר שבע שנים של מלחמת אזרחים, ביקשה ישראל כי תהיה שותפה לקביעת קו הגבול ברמת הגולן, וזכתה לתגובה חד משמעית – אין זה מעניינכם, רמת הגולן היא שטח כבוש בידי ישראל. ואגב, כתזכורת – לא לפני זמן רב ניהלה ישראל מו''מ עם דמשק בו גילתה נכונות לסגת מן הגולן.
אך הבעיה העיקרית היא ביהודה ושומרון – גם לאחר הסכמי אוסלו ולאחר שהוקמה הרשות הפלשתינית בגדה המערבית אין מי שמכיר ברשות זו כמדינה ריבונית (אגב, גם לא ישראל, המרגישה חופשית לחלוטין להמשיך ולפעול בשטחים אלה משיקולי ביטחון). ואלו לאחר הסכמי אוסלו נותרה ועומדת בעיית ההתיישבות המאסיבית של יהודים בשטחים אלה, בשטחים שהעולם, ואפילו בית המשפט בישראל, מסרב להכיר כשטחים ישראליים. התיישבות ישראלית זו יצרה מציאות מדינית חדשה, היא שיצרה את ''הכיבוש שאיננו קשקוש''.
בטורים אלה לא ביטאתי את דעתי לגבי הפתרון המדיני הרצוי לשאלה הפלשתינית ולגבולות הקבע של ישראל במזרח המדינה. בקשתי רק להגיב ולטעון ששאלה זו עודנה מונחת לפתחנו ולא תיושב אלא ברגע שתהא מוסכמת, או לפחות מקובלת על הפלשתינים ועל המערכת הבינלאומית.