פורום ארץ הצבי Enter the forum
Articles
Discussions
About FAZ
FAZ people
columns
Links
Previous page
Bulletine Board

SearchFeedbackAdd to Favorites
RSS Feed
מה זה?
הקברניטים – מנחם בגין
שלמה גזית (שבת, 13/10/2018 שעה 7:00)


הקברניטים – מנחם בגין

אלוף (דימ.) שלמה גזית



צפיתי השבוע בפרק על מנחם בגין כראש הממשלה בתכנית הקברניטים, והזדעזעתי - במשך שש שנים, למן ניצחון גח''ל בבחירות במאי 77', ועד לפרישתו הסופית מלשכת ראש הממשלה, שש שנים לאחר מכן (באוגוסט 83), עמד בראש ממשלת ישראל מנהיג אשר חווה תקופות חוזרות ונשנות של חוסר יכולת תפקוד.

ובכל אותה תקופה הסתירו וחיפו עליו מקורביו, רופאיו, אנשי לשכתו ואפילו כל שרי ממשלתו, מבלי שהציבור הרחב ידע על כך דבר.

אין טעם לדון ולהעריך היום אילו החלטות לא היו מתקבלות בממשלה או שהיו שונות מן היסוד, לו תפקד בגין באופן מלא וסדיר - ספק אם הייתה מתאפשרת בכלל מלחמת לבנון הראשונה (''שלום הגליל''), ובוודאי שלא היינו מסתבכים שם במשך 18 שנים, עם הרבה קרבנות, עד לפינוי הסופי של כוחות צה''ל בשנת אלפיים.

לי אישית היו שלוש אפיזודות מדאיגות עם ראש הממשלה, שלושתן עדיין במהלך שנות כהונתו הראשונות וה''טובות'' (79-77):
  • ניסיון שלי שלא צלח לשכנע את ראש הממשלה לקיים דיון בקבינט, כהכנה לקראת ביקור סדאת בירושלים;
  • דיון תמוה, יום לפני הגעת סדאת לירושלים, אשר ניזום אמנם ע''י סגן ראש הממשלה, הפרופ' יגאל ידין, עם הצעה לגייס שתי אוגדות שריון ולהורידן לסיני, מחשש שהביקור איננו אלא הונאה אשר תקדים פתיחת מלחמה ע''י המצרים;
  • ושנתיים לאחר מכן, בשיחת פרידה שהייתה לי כראש אמ''ן, עם סיום תפקידי, אל מול ראש הממשלה שחי לו בעולם משלו ולא קלט דבר מדבריי.
פרשת הבריאות והתפקוד של מנחם בגין הייתה ללא ספק מקרה חריג, אך עדיין מצביעה על אפשרות הבחירה או המינוי של אדם לתפקיד, מבלי דעת כיצד ועד אנה עלולה להידרדר בריאותו ומבלי שקיים מנגנון העוקב, מפקח ובייחוד מתריע על בריאות ראש הממשלה ותפקודו.

התפקיד הקריטי ביותר במערכת המדינית הוא תפקיד ראש הממשלה, אך יש תפקידים רגישים נוספים, ובייחוד בין אלה שאינם מצויים כל הזמן בעין התקשורת, שדרוש מנגנון מעקב ופיקוח גם עליהם, ואמנה כאן שלושה – ראש המוסד, ראש שב''כ והיועץ המשפטי לממשלה.

פרק הקברניטים בטלוויזיה לא התייחס לכך, אבל מי שצפו בפרק והזדעזעו כמוני, ראוי שידונו בדבר ויעלו הצעות לפתרון. לדוגמה – בדיקה רפואית תקופתית ודיסקרטית לחלוטין (מדי שנה או שנתיים) אשר תיתן אור ירוק לבעל התפקיד להמשיך בעבודתו.

על מנת לנתק זאת מן המערכת הפוליטית השוטפת, הייתי מטיל משימה זו על מבקר המדינה. זה ידון ויקבע, יחד עם שר המשפטים ועם יו''ר הכנסת, את רשימת ממלאי התפקיד אשר יעמדו לביקורת, את תכיפות הביקורות ואת מתן האור הירוק להמשך התפקוד השגרתי. אך גם להיפך – היכולת והחובה במקרה כזה לבוא ולהצביע על הידרדרות מסוכנת, ומי וכיצד יידרשו לפעול משיתגלה הצורך להעביר את הנוגע בדבר מתפקידו.




חזרה לפורום

הצגת המאמר בלבד
הדפסת המאמר קפל תגובות פרוש תגובות תגובה למאמר
 
 



מערכת פא"צ אינה אחראית לתוכן תגובות שנכתבו בידי קוראים.



© פורום ארץ הצבי